RO EN

Как да разговаряш с твоя тийнейджър за приятелството

Как да разговаряш с твоя тийнейджър за приятелството


Да имаш приятели, да създаваш нови приятелства и приятелски отношения, е важна част от развитието на децата от 9 до 12 г. и на тийнейджърите.

Да разговаряш с твоя тийнейджър за това как да бъде добър приятел и какво е истинското приятелство, може да му помогне при съзряването.


Тийнейджърското приятелство е различно от детското приятелство


Макар че са се научили „да си играят добре с другите“ през детството си, създаването на отделни, лични приятелства е нещо различно.

Докато са били малки, родителите често са организирали срещи за игри. Но поотрасналите деца и тийнейджърите са оставени да използват собствените си ресурси и сами да решават дали да бъдат нечий приятел или не.

 

Как родителите могат да помогнат на тийнейджърите

Можете да помогнете на вашия тийнейджър в избора му на приятели, макар че последното решение остава негово. Тийнейджър, който се научи да завързва здрави приятелства сега, ще продължи тази практика и в живота си като възрастен.

Използвайте нагледни примери, за да разговаряте за това какво прави добрият приятел. Дъщеря ви може да се скара с най-добрата си приятелка заради момче или синът ви може да се сдърли с приятеля, с който са заедно, откакто се помнят, заради футболен мач.

Това са възможности, от които родителите трябва да се възползват, за да обяснят по-особените тънкости на приятелските отношения. Постарайте се да не вземате страна в спора.

Вместо това изслушайте и се постарайте да разберете как се чувства детето ви.


11 съвета при разговор с вашия тийнейджър за приятелствата:

Ето някои аспекти, които да запомните, когато разговаряте за приятелствата с вашия тийнейджър:

 • Всеки има право да има много приятели и много различни видове приятели.

 • Честността е важна в приятелството.

 • Приятелите понякога се нараняват взаимно, но те винаги могат да се извинят един на друг и да си простят.

 • Приятелите могат да си повлияят един на друг както в положителна посока, така и в отрицателна. Важно е да обсъдите с вашия тийнейджър докъде трябва да се простира желанието да си част от отбора и индивидуалните ценности и очаквания.

 • Важно е кого избираш за твой приятел. От първостепенно значение е да избираш разумно и това приятелство да те обогатява.

 • Нужни са много умения, за да създадеш и да запазиш приятелството. Но също така са нужни много усилия и за да прекратиш дадено приятелство.

 • Добре е и дори е препоръчително да се сприятеляваш с хора от противоположния пол.

 • Може да отнеме време да намериш добър приятел. Но усилията си струват, защото на добрия приятел може да се разчита за помощ при стрес и проблеми, които има тийнейджъра.

 • Времето, прекарано заедно, ще ви помогне да опознаете вашите приятели, така че да се чувствате спокойни да споделяте чувствата си.

 • Доброто приятелство ще те накара да се чувстваш добре в кожата си.

 • При приятелите е нормално единият да надрасне другия. Хората се променят, когато открият нови интереси и хора, с които да се срещат, когато съзреят.

Източник: Very Well Family 

Футболни рекорди
Купи сега
Мозъчни битки
Купи сега

Още по темата:

7-те вида интелигентност на вашето дете 6 – Социална интелигентност 

В днешната педагогика ние стъпваме като по минно поле 

4 начина да помогнем на децата си да се справят с трудностите

Оферта с ЕМОЦИИ - за деца от 3-7 години
Оферта с ЕМОЦИИ - за деца от 3-7 години

Цена: 19,88 лв.

Нова цена: 15,90 лв.

Купи сега
У дома с буквите
Купи сега

 

 


Виж следващата новина
Как да бъдеш добър приятел - важно умение за децата (и възрастните)
Как да бъдеш добър приятел - важно умение за децата (и възрастните)


Опитвали ли сте се да научите децата какво е приятелство? Как да си намериш приятели и да ги запазиш са важни умения за справяне с живота.


Ето някои много прости начини, чрез които да помогнеш на детето ти да бъде добър приятел.


Да имаш добри приятели, те прави щастлив. Приятелствата могат да се зародят в семейството, в квартала, в училище и дори в интернет. Да си добър приятел, не е умение, което децата придобиват, докато просто иг