7 неща, които всяка майка трябва да знае

7 неща, които всяка майка трябва да знае

С появата на детето жената променя възгледите си за много неща и открива неизследвани досега области на своите възможности. Например колко голяма любов може да изпитва към толкова мъничко човече.Или колко пронизително може да пищи едно бебе, ако не му дадеш да хапе обувката си. За някои от нас то налага много работа върху себе си и стереотипите, с които сме живели до момента. Всяка майка се сблъсква с трудни моменти, сложни ситуации и избори. Затова често си задаваме въпросите „Добра майка ли съм?“, „Правилно ли постъпвам?“. Често се случва да се сравняваме с другите, да се съмняваме в способностите и силите си.

Затова искаме да ви припомним:


1. Умните книги не дават всички отговори и дори най-умните съвети може да не са подходящи за вашето дете. Не че книгите са лоши и не че вие сте уникален случай. Просто всяко дете се държи лошо от време на време и всяка майка периодично не знае какво да прави в определени ситуации. Истериите на детето и вашата безпомощност не са повод да се смятате за лоша майка.

 

2. Всички майки се уморяват от децата си и се нуждаят от почивка, защото майчинството може да бъде уморително и изтощително. Не трябва да се противите на този факт и да мислите, че да си майка, означава да изпитвате само радост и всепоглъщаща любов. Негативните чувства и умората са част от изживяването. Просто трябва да ги преживеете, да помолите за помощ, да си починете, да направите нещо само за себе си, което не включва децата.

 

3. Чувството на вина е чест гост на майките. Боим се, че не прекарваме достатъчно време с децата си, че не се занимаваме с тях, не ги водим на развиващи занятия или не можем да им купим нещо, което имат другите. Всяка майка има своя списък на вината, но това не ни прави по-добри родители, нито улеснява живота ни. Психолозите твърдят, че вината руши отношенията с децата ни и не ни позволява да видим главното – силните ни страни. Всяка майка има такива.

 

4. Всички мами се сравняват с други. Разбира се, не е изключено да има и майки, които са убедени, че са образец на съвършенство и няма какво повече да научат за майчинството, но повечето мами са склонни да се сравняват, да търсят недостатъци в себе си или в другите. Това е като клюкаренето – знаем, че е нещо лошо, но невинаги успяваме да се сдържим. При това честичко забравяме, че ние не виждаме цялата картинка и не знаем всички факти. И това, за което тайно завиждаме или за което осъждаме другите, може да се окаже само върхът на айсберга. Всъщност обмяната на опит и желанието да станем по-добри е нещо много хубаво, а непродуктивното сравнение винаги предизвиква чувство на вина. Можете да станете най-добрата майка за своето дете, стига сами да си позволите това.

 

5. Всяка от нас се сблъсква със ситуации, в които просто няма сили и възможности да подреди дома си по начина, по който ѝ се иска. Децата са като ураган, който помита всичко по пътя си. Всичко изостава – чистотата, прането, готвенето… Невъзможно е да се успее с всичко и това е нормално.

 

6. Всички майки се нуждаят от подкрепа, дори тези, които имат само едно дете. Има майки, които се опитват да обезценят чувствата и преживяванията на другите само защото според тях това са дреболии, вие сте една симулантка, но виж те какви огромни проблеми имат…  Разбира се, вие можете да я съжалите, но това далеч не означава, че не бива да помолите за помощ, да търсите подкрепа или просто да споделяте проблемите си само защото има и по-тежки от вашите проблеми.

 

7. Всички майки имат лоши дни, независимо от внимателната подготовка, планирането, старанието и очакванията. Но какво да се прави – такъв е животът, най-важното е да не забравяме, че след нощта винаги идва светлината на утрото.

 

Източник:



Още по темата:

На какво ме научи майчинството

10 признака, че да си майка означава да си супергерой

Малка приказка за една майка