Детето ми непрекъснато сменя интересите си, трябва ли да настоявам?

Детето ми непрекъснато сменя интересите си, трябва ли да настоявам?

Детето ми непрекъснато сменя интересите си, трябва ли да настоявам да продължава на извънкласните занимания, ако то не иска?

Тук има една очевидна дилема – от една страна, не искаме да насилваме детето си, от друга – искаме да го научим, че трябва да проявява упоритост и постоянство.

Преди да решим как да постъпим, е добре първо да проучим реалната причина за това. Много често децата отказват да ходят на определена активност, защото:

          - Учителят е твърде безцеремонен и груб.

          - Материалът е твърде труден или твърде лесен за него.

          - Има деца, които го тормозят.

          - Детето не успява да се впише и се чувства изолирано.

          - Не му е интересно.

 Понякога можем да отстраним проблема – като говорим с учителя или помогнем на детето да се социализира. Но има случаи, в които просто трябва да се откажем от съответната активност.

 


 

Не бива да се притесняваме от факта, че детето ни често сменя интересите си – в крайна сметка, и ние като възрастни често го правим. Въпросът е да следим и да преценяваме кога отказът от определени занимания е наистина поради липсата на интерес и кога от чиста непоследователност.

Ако имаме увереността, че детето ни наистина ще изпитва удоволствие и удовлетвореност от активността, то си струва да бъдем по-настоятелни.

 

Добър подход, с който да овладеем хаотичното прескачане от дейност на дейност, е да поставим ограничения (съобразени както с нуждите на детето, така и с възможностите на семейството – парични и времеви).

Например: "Ти трябва да ходиш на 1 спорт и на 1 чужд език, може да запишеш и допълнително хоби, ако не съвпада по време с първите 2. И ако спортът и хобитата могат да бъдат променяни през годината, то езикът не подлежи на смяна." Така детето ще свикне, че има свободата да избира, макар и в определени рамки.

 


 

И не на последно място – ясно определете целите си и настройте поведението си спрямо тях. Ако целта – вашата и на детето ви – е то да стане професионален спортист, който да печели медали и да се издържа от това, поведението ви като родител трябва да е едно, но ако искате детето ви просто да поддържа добра физическа форма, то трябва да е съвсем друго.

Т.е. не бъдете излишно взискателни и не притискайте децата си твърде много за високи резултати (и) в извънкласните занимания.

Не забравяйте, че всяко действие има своето противодействие. Прекомерният натиск върху детето може да доведе до обтягане на отношенията ви.

А коя извънкласна дейност е по-важна от тях?

 

Автор: Антония Василева - психолог

 

Още по темата:

Как да изберем извънкласни активности за детето си

Искате ли по-спокойни и щастливи деца? Опростете света им!

Квадратните деца