Думи, които трябва да казвате на детето си всеки ден

Думи, които трябва да казвате на детето си всеки ден

Благодаря ти!

Важно е да показвате на детето си, че оценявате усилията, които полага да помага на вас или други хора, независимо дали е отворило вратата вместо вас, или ви е помогнало да приберете масата.



Разкажи ми повече!

Така детето ви ще разбере, че го слушате и нещо повече: че се интересувате от това, което ви казва. Това е и добър начин да се продължи разговорът. Ако осъждате или давате съвети, неизбежно ще обезкуражите детето да споделя.

 



Ще се справиш! 

С тези думи вие изразявате вярата си в неговите способности. В много случаи това, че вие го окуражавате, ще му даде сили да се справи с предизвикателство на пътя му.



Как да ти помогна?

Така вие показвате на детето си, че когато има нужда от вас, сте на разположение. Това не означава, че трябва да вършите нещата вместо него – напротив, можете заедно да обсъждате как то планира да се справи и ако прецените, да разпределите задачите.



Хайде заедно да го направим!

Добре е детето от малко да научи, че „сговорна дружина планина повдига”. Заедно правете курабийки или почистете кухнята. Когато има екип, работата се върши по-бързо, а и е по-забавно.

 



 

Ела да те прегърна!

Любовта трябва да се показва, и то често. Изследвания показват, че децата, лишени от физически изрази на нежност и привързаност имат проблеми в емоционалното си израстване.

Децата имат различни нужди – някои обичат силно да се гушкат, на други им стига бърза прегръдка или дори потупване по рамото. Важно е да се съобразявате с техните предпочитания – не бива да отивате в другата крайност – прекалено силна демонстрация на чувства.



Моля!

Това е една от „вълшебните думички”. Давайте пример, като я използвате особено когато общувате с децата си. И не забравяйте да кажете „Благодаря!”.



 

Чудесно се справи!

Ако искате да развиете самочувствието и самоуважението на детето си, използвайте тази дума винаги когато това е възможно. Но трябва да сте честни и обективни, когато го правите.



Обичам те!

Всеки има нужда да бъде обичан, да се чувства приет и харесван. Не предполагайте, че детето ви знае колко много го обичате – просто му го казвайте. То се нуждае да чува тези думи през целия си живот.

 

Още по темата: 

Думите, които не трябва да пропускаме да казваме на децата си

 Шест важни урока за родители

8 начина да научите децата си да ценят парите