Един уникален проект "Четене от самото начало" - какво постигнаха деца, учители, библиотекари

Един уникален проект "Четене от самото начало" - какво постигнаха деца, учители, библиотекари

Искаме да ви разкажем за един невероятен проект, с който се запознахме през 2016 г. – „Четене от самото начало“, реализиран с  група деца от ЦДГ „Радост“ Пазарджик.

Това е проект, продължил 4 години, през които с децата от групата систематично и последователно са провеждани дейности и инициативи, които да създадат малки читатели, обичащи книгите и готови за първи клас.

Важно е да се отбележи, че това не е платена или финансирана програма, нито пък е инициирана от министерството на образованието, инспекторати, общини. Проектът е резултат от идеята и усилията на 1 библиотекар, 1 учител и 1 директор на детска градина.

Разбира се, за да се реализира, в него се ангажират родителите, детски автори, служители в музеи, библиотеки и преди всичко децата. Всичко това, да повторим, не е изисквало допълнително финансиране, а целенасоченост, отдаденост, въображение и любов.

 

 

Какви са целите на проекта? Ето някои от тях:

       1. Възпитаване на навици за четене при децата от ранна възраст и развитие на езикова компетентност.

       2. Развиване на познавателните способности, творческото въображение и мислене, комуникативните способности на детето.

       3. Развиване на емоционалната отзивчивост у детето.

       4. Обогатяване на отношенията между дете–родител в опити за диалогично емоционално общуване.

       5. Развиване на толерантност /способност за разбиране и приемане на гледната точка на събеседника/.

 

 

Какви са резултатите?

Децата много непринудено се научават да четат, за изненада на родителите си. В края на проекта 88% от децата в групата четат, а другите 12% проявяват силен интерес към четенето.

Те започват да се състезават кой чете по-добре и по-бързо, носят книги в групата. Едно от децата дори научава целия пантеон на боговете от гръцката митология и носи всеки ден книгата „Древногръцки легенди и митове“, за да четат и в групата.  Започва по-активно да се чете и в семейството. Резултатите  на децата в градината са отлични. Участията на децата навън ги правят много комуникативни и освободени. Те общуват с непознатите възрастни свободно, не се притесняват да задават въпроси, ако изникне нещо, което искат да разберат.

 

Ето и още информация от човека, на когото е хрумнала идеята за проекта – Недка Русекова, библиотекар с 41 години трудов стаж. Работила е в отдел „Заемна за възрастни”, читалня „Хуманитарни науки“ и последните 8 години в детския отдел на регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“, гр. Пазарджик.

 

г-жа Недка Русекова - библиотекар


Откъде дойде идеята за проекта?

- Идеята за проекта дойде след едно обучение в Гьоте институт. Колеги от Германия споделяха своя опит от работата с деца от предучилищна възраст. Ане Марк-Бюрман и Улрике Вебер споделиха, че в Германия все по-малко се чете и че библиотеките са тези, които могат да създадат интерес към четенето сред деца от най-ранна възраст. Стана ми интересна идеята и реших да я приложа и в нашата библиотека.

 

Как задействахте проекта?

- Най-напред искам да уточня, че това е проект – споразумение, което значи ,че не е финансиран. Не беше лесно да се намери партньор, но когато има желание, нещата се случват. Споделих наученото с нашата редовна читателка г-жа Кръстинова , която след това идваше с мен и на други квалификационни занимания в Гьоте институт . Тя е детска учителка в ЦДГ „Радост“ в града. Прегърна идеята изцяло и заработихме.

 

Какви бяха етапите?

- Проектът е разработен в три тематични модула:

3–5 г. Книжката като играчка.

5–6 г. В света на приказките.

6–7 г. Място за усвояване на знания.


Към всеки модул има разработен календарен план на дейностите.

В първия модул библиотеката беше мобилна – т.е. идваше в детската градина. Предоставяхме периодично сандъче с подходящи заглавия в групата.

Дейностите включваха: разказване по картинки и разглеждане на книжките, библиотекар четеше приказка веднъж месечно, оформихме зона на бук кросинг зона за родители.

 

Четене на приказки в градината


Във втория модул бяха включени посещения в библиотеката.

Дейностите включваха:

- Отбелязване на Световния ден на детската книга с карнавал на приказните герои.

- Представяне на книжката на Петя Александрова „Може би съм рибка мамо“.

- Празнуване на Ден на християнското семейство – на този празник децата получават своята читателска карта. И много други.

 

Алиса в Страната на чудесата има рожден ден!


Библиотеката – място за усвояване на знания, е третият модул от проекта. В него бяха реализирани множество дейности:

- Посещение и запознаване на деца и родители в библиотеката.

- Рожден ден на литературен герой.

- „Възрожденско училище“ – запознаване на децата с „Рибния буквар“, с портрети на видни възрожденци.

- Посещение на опера „Вълкът и седемте козлета“ в София.

И още ред други инициативи.

 

Колко е хубаво в библиотеката!


Как реагираха децата?

- Децата с удоволствие идваха в библиотеката. Създадоха се много добри отношения между библиотекари, учители, родители и деца. Някои семейства продължават да идват и да заемат книжки.

 

Получихте ли подкрепата на родителите?

- Разбира се, те винаги присъстваха на събитията, организирани от децата, детската градина и библиотеката.

 

Какви бяха крайните резултати?

- Работата по проекта дава възможност на децата да докосват книжката; да я разглеждат и пазят; да свикват с книгата; да преживяват вълшебството на приказките; да развиват въображението си и да обогатяват речника си; да откриват света на книгите и да стават любознателни читатели; формират навици за четене чрез игри и забавления.

През учебната 2016/2017 г. проектът продължава с деца от първа група в същата детска градина.


Ако искате повече информация за проекта, можете да се свържете с г-жа Кръстинова тук: [email protected] 


Още за проекта - "Четене от самото начало" - интервю с г-жа Екатерина Кръстинова, главен учител в ДГ "Радост" - Пазарджик




Още по темата:

На учителите - благодарим ви и простете

Най-добрите учители, които познавам