Как да попълним детската библиотека с любими и четени книги – от 0 до 7г.

Как да попълним детската библиотека с любими и четени книги – от 0 до 7г.


От 0 до 3г.


Никога не е прекалено рано да купите първата книга на детето си. Дори и малкото бебе се учи за света около себе си, като гледа картинките и слуша гласа ви, докато му четете. Тези първи книжки ще бъдат точно толкова обичани, гушкани и дори дъвкани от детето, колкото и любимото му мече. Добре, че повечето популярни книжки за малки деца са специално изработени да издържат на тази любов.

Книжките за тази възрастова група трябва да са простички и с ярки илюстрации. Това не означава, че не трябва да са със стихове, или пък да имат дълбок смисъл, макар че всъщност има малко такива книги за под 3 годишна възраст. И все пак има много интересни и забавни заглавия. Изберете тези, които харесват и на самите вас –ще се налага да ги препрочитате отново и отново – децата на тази възраст обичат познатите неща и никога не се уморяват да слушат любимите си истории. Вие обаче може да се отегчите, затова няма нищо лошо, ако изберете книжки, които имат и забавен подтекст, предназначен за възрастни.


От 4 до 7г.


Това е вероятно най-трудната възраст, за която да избираме книги. Има огромно разнообразие от заглавия, но за съжаление, голяма част от тях са презназначени да бъдат четени ОТ, а не НА детето. Много е трудно за родителите да не бъдат пометени от състезанието: „Моето дете чете от 5 годишно”, „А моето от 4 годишно”. Добре е да си припомняме, че всяко дете (освен ако няма някакви конкретни медицински причини) се научава да чете, точно както се научава да ходи, да ползва гърнето и да говори. Просто някои го правят по-бързо, а други по-бавно. Няма особено значение, дали децата се научават да четат на 4 или на 7г., много по-добре е, вместо да мъчите тях и себе си с декодиране на буквите, да ги запознавате с книги, които ги водят на вълнуващи приключения, предизвикват въображението им, кара ги да се смеят и да размишляват за света около тях.

Веднага щом децата започнат да четат, родителите приемат, че илюстрациите вече не са необходими. А всъщност те са критично важни. Какво биха означавали книгите на Роалд Дал без илюстрациите на Куентин Блейк? А и книжките, с които сте се забавлявали докато детето ви е било бебе, могат да преживеят нов ренесанс, защото тя или той вече могат да си ги четат сами. Точно тези книги – обичани и познати могат повече да обогатят уменията им за четене, отколкото специално предназначените за това книги, които са и с ограничен речник.

 

А ето и няколко конкретни съвета как да постъпите за да попълните детската библиотека:

        1. Вземете децата със себе си в книжарницата. Заедно разглеждайте книгите, прочетете заглавията, разлистете ги. Купете тези, които им харесат.

        2. Предпочитайте тези книги, които забавляват – шансът децата да поискат отново да ги четете е много голям.

        3. Намерете автор, който допада на вас и на децата и регулярно купувайте от неговите книги.

        4. Установете, кои са героите, които детето ви харесва – животни, колички, хора и т.н. и търсете книги, които да са с тези герои.

        5. Никога не е прекалено рано да учите детето си да оценява изкуството, да пази околната среда, да уважава околните – избирайте книжки, които по достъпен начин учат на тези ценности.

        6. Не изпадайте в рутина – дори да сте установили любими герои, автори и т.н., не преставайте да предлагате нови заглавия на детето си. Така ще го научите, че в книгите има безкрайно разнообразие от светове, които по-нататък само ще може да открива.



Още по темата:

Седем начина да създадете малък читател – за деца от 3 до 5 години

Осем начина да създадете любима детска библиотека у дома