Как да потушиш родителския гняв?

Как да потушиш родителския гняв?

"Искаш да помолиш за разни неща родителите си. За зла участ, видели са бележника ти. Всъщност последните ти оценки са пълна скръб; или пък не си подредил къщата, както си обещал, докато са отсъствали през уикенда, и те са бесни. 

 

Преди да поискаш каквото и да било, увери се, че са се успокоили и че последствията от техния гняв не са много драматични (лишаване от компютър, мобилен или забрана за излизане в продължение на няколко дни например).

 

Това, което човек иска да получи от родителите си, може да е мир… Ако един от родителите ти се ядоса, избягвай на свой ред да повишаваш тон.

Запази спокойствие.

Остави родителя да изчете цялото си конско, без да го прекъсваш. Заеми открита позиция с тялото си, все едно целия/цялата си в слух, демонстрирай физическо одобрение на това, което казва (например кимай в знак на потвърждение с главата), не кръстосвай ръце, не гледай встрани, когато той те гледа в очите, но и не стой втренчен през цялото време в погледа му.

 

Прави по няколко крачи насам-натам, след това свеждай поглед. Не давай вид, все едно си мислиш „като че ли ми пука какво казваш…“. Когато приключи, повтори това, което току-що е казал, например: „Да, вярно е, помоли ме да си оправя стаята, да извадя съдовете от миялнята и да сменя тоалетната на котката“.

 

Покажи, че отдаваш значение на изреченото от него, като кажеш например: „Вярно е, че не удържах на думата си и че сигурно си мислиш, че не заслужавам доверие“.

 

По възможност повтаряй същите думи, които е използвал. Ако все пак имаш добро оправдание, сега е моментът да го изложиш (внимание, не казах: измислени оправдания, а истински!). Оправданията, които минават най-добре, са тези, които не зависят от волята ти. Например баба ти е помолила да минеш през тях, за да ѝ помогнеш с покупките, и затова не си имал/а време да почистиш у вас.

 

И още веднъж, ако нямаш оправдание, по-добре не си измисляй такова. Не бъде неискрен. Това ще извади родителите ти извън кожата им. Уточнявай всеки път, че съжаляваш, че се срамуваш от себе си, даже че не можеш да си намериш място.

 

Добави, че това, че не си изпълнил задължението ти, те е накарало да се чувстваш зле. Няма смисъл да им казваш, че си се мотал целия уикенд с приятелите ти. Следващият етап е да попиташ ядосания родител какво иска да направиш, за да поправиш допуснатата грешка в близък и по-дългосрочен план.

Можеш също да дадеш предложения като да подредиш тази вечер, както е трябвало, или да учиш сериозно по математика през зимната ваканция, за да си вдигнеш оценките."

 

Източник: Как да получиш всичко, което искаш от родителите си (или почти всичко)

Още по темата:

 Защо получаваш отказ от родителите си

Край. Започна се!

Как да разговаряш с твоя тийнейджър за приятелството