Семейна подкрепа - историята на Галя и нейното малко момиченце

Семейна подкрепа - историята на Галя и нейното малко момиченце

Представяме ви още една от каузите на фондация "За нашите деца" - СЕМЕЙНА ПОДКРЕПА.

Нека да я подкрепим - заедно!

20% от приходите на най-продаваните ни продукти БУКВИ И ДУМИ от електронния ни магазин ще бъдат дарени на фондацията.*

Ако искате да помогнете – поръчайте 1 или повече продукти с логото на фондацията ТУК.

 

Семейна подкрепа

Това е кауза, която се бори за предотвратяване на изоставянето на деца. Основните причини за това са:

  • Изключително тежки финансови затруднения.
  • Социално изключване.
  • Липса на подкрепа от роднини и близки.
  • Увреждане на детето.

Практиката показва, че  ако родителите не изоставят детето си веднага след раждането, вероятността да го направят впоследствие е нищожна, тъй като се изграждат емоционални връзки между детето и родителите.

Два Центъра за обществена подкрепа в София и Пловдив помагат на родителите да останат с децата си.

  • Специалистите работят с 6 родилни отделения в двата най-големи града в страната, за да са до родителите в най-тежките за тях моменти – когато са сами, изплашени и объркани.
  • Екипът консултира и подкрепя майки, за които има риск да се разделят със своето новородено, като им оказват социална, психологическа и материална помощ.
  • Заедно установяват проблема и отново заедно търсят неговото решение. Хората от фондацията изслушват родителите и им дават възможност да споделят своите емоции, тревоги и планове.
  • В случаите на увреждания или трудности в развитието на детето висококвалифициран екип от психолози, рехабилитатори, терапевти и логопеди осигурява на него и семейството му необходимата професионална и емоционална подкрепа.
  • Водят се курсове по първи грижи за новороденото.  Провеждат се  обучения на родители на деца със специфични нужди – как чрез ежедневните игри и упражнения да преодолеят дефицитите на детето. Всичко това помага на семействата да развият родителския си капацитет и да повярват в своите възможности.

 

Професионалната и емоционалната подкрепа на екипа ни не е еднократна, а продължава между 6 месеца и една година, докато специалистите се убедят, че семейството може да се грижи самостоятелно за своето дете.

Инвестицията, която фондация „За нашите деца“ прави, за да остане едно дете в своето семейство, вместо да попада в социална институция, възлиза на приблизително 1300 лева.


Историята на Галя и нейното малко момиченце

„В началото на работния ден в едно студено февруарско утро звънна телефонът в нашия Център за обществена подкрепа „Св. София“. Обаждаха се от болницата – млада майка пожелала да изостави току-що роденото си момиченце, търсеха нашата подкрепа, за да не остане без майчината си обич новороденото.

Веднага отидох в родилното отделение. Влязох в болничната стая на родилката. Посрещна ме красива, млада, възпитана и образована жена – 23-годишната Галя. Очакваше ме, лекарите ѝ казали, че ще дойде специалист от фондация „За нашите деца“, за да поговори с нея, ако тя желае. Благодари ми.

И започна да разказва. Живеела заедно със сестра си, двете свои деца на пет и на три години и детето на сестра ѝ в общинско жилище със скромно обзавеждане, но с необходимите за едно домакинство мебели и електроуреди. Била безработна и разчитала единствено на месечните добавки за отглеждане на дете. Въпреки ограничените си финансови възможности досега се справяла с осигуряването на ежедневните потребности на двете деца.

Когато била бременна в пети месец, бащата на новороденото ѝ момиченце я напуснал и оттогава нямала никакъв контакт с него. Галя сподели, че без постоянна подкрепа от роднините си и без партньор до нея, който да подсигури финансова стабилност на семейството, ще ѝ  бъде трудно да отглежда още едно дете.

Тя видимо се разстрои, когато обясняваше, че няма възможност да се грижи за новородената си дъщеричка, че ако я задържи, ще ощети другите си две деца. „Мъчно ми е, че ще се разделя с дъщеря си, но тя ще бъде винаги в мислите и в сърцето ми. Ако отиде в друго семейство, ще получи шанс за по-добър живот, какъвто аз не съм в състояние да ѝ осигуря“, сподели Галя.

Успокоих я, казах ѝ че разбирам, че се намира в трудна ситуация, и това е нелеко решение. Обясних, че съм тук, за да я подкрепя емоционално, да ѝ предложа алтернативи, за да може да полага грижи за дъщеря си в семейна среда. Запознах я с последствията от изоставянето за детето и ефекта върху психо-емоционалното развитие от раздялата му с биологичната майка. Представих ѝ възможностите за подкрепа и услугите, които предоставя нашият център, така че да не се чувства сама в грижите за дъщеричката си.

Усетих как Галя започна да се колебае в решението за дъщеричката си и в това, че би могла да преживее раздялата с нея. Оставих я да се стабилизира емоционално, спокойно да обмисли бъдещето на своето момиченце. В края на разговора ни се разбрахме да продължим да се чуваме по телефона, докато не вземе окончателно решение за бебето.

Два дни след като я изписаха от болницата, Галя ни съобщи решението си да не изоставя детето си, независимо от трудностите, да се грижи за него и да направи всичко по силите си, за да порасне то щастливо и обичано. Благодари ни за подкрепата да се почувства по-уверена и сигурна в своето и на децата си бъдеще.

Днес малкото момиченце се чувства добре сред вниманието и любовта на мама и на по-големите си братче и сестриче. Галя се справя с грижите за децата, а ние от Центъра за обществена подкрепа се радваме, че още едно бебче остана при родното си семейство, и сме на разположение да я подкрепим с всичко, което е по възможностите ни.“

Димитрина Христова, социален работник, в Център за обществена подкрепа „Света София“, гр. София


Заедно можем да помогнем за още такива щастливи истории – поръчайте 1 или повече от продуктите ни с БУКВИ И ДУМИ и 20%  от стойността им ще подкрепят други деца и приемни родители.

 

 

Още по темата:

Приемна грижа - Историята на Валери

Детска къща - Историята на Иван


*Инициативата е със срок от 15 май до 1 юни, 2017г.