Учудващото откритие на Гугъл

Учудващото откритие на Гугъл

След години на интензивен анализ Гугъл открива ключа към добра екипна работа и той е


...да бъдеш мил.


Гугъл наема специален екип, който да установи какви са факторите за изграждане на най-продуктивните екипи.

Проектът, наречен „Аристотел“, продължава няколко години и включва интервюта със стотици служители, както и анализ на информация за работещите в 100 активни екипа в компанията.


Изследователите са очаквали да открият рецептата за точния микс от личности, който да определя успеваемостта на групата. Но разбират, че са грешали напълно в очакванията си.

Събирането и анализът на толкова много информация всъщност водят до изясняването на нещо, което от известно време е известно в целия бизнес свят – характерно за най-добрите екипи е, че в тях всеки член е уважаван и всеки участва в дискусиите наравно с другите.


Т.е. не е важно кой е в екипа, а как хората в него общуват помежду си.


Това потвърждават и изводите в известната книга на Стивън Кови „Седемте навика на високоефективните хора“: „Членовете на ефективните екипи полагат усилия да се разбират, намират начин да установят близост и взаимно уважение“.


По друг начин казано, успешните екипи се отличават с така наречената „психологическа безопасност“, модел, при който членовете вярват, че е безопасно да се поемат рискове и да се споделят идеи, без да се страхуват, че ще бъдат наказани или унижени/подценени.

Или както Гугъл обяснява – спокойно ли питате каква е целта на проекта, без да се притеснявате, че ще се изложите, или предпочитате да си замълчите и да останете не особено информиран и съответно не особено ефективен?


Сега Гугъл приема, че „психологическата безопасност“ е най-важният фактор за изграждането на успешен екип.


Накратко – бъдете добри един към друг!


Източник: Quartz at Work


Още по темата:

Пет възпитателни метода, които имат обратен ефект

16 лесни начина да покажете на детето си, че го обичате

Ако на пътя ви има стена- какво ще направите?