Учудващото откритие на Гугъл. Втора част.

Учудващото откритие на Гугъл. Втора част.

Изненадващото нещо, което Гугъл открива за своите служители – и какво означава това за учениците и студентите.

Стандартните очаквания от младите хора през XXI век са, че те трябва да са компетентни в тези четири области – наука, технология, инженерство или математика (НТИМ), както и да умеят да програмират, за да си намерят добра работа.

Оказва се, че това далеч не са най-важните качества и умения, които те трябва да притежават, за да се справят добре в работата си. Доказателства за това идват от проучване на Гугъл.

Любопитното е, че изискването за тези четири основни области всъщност е точно на Гугъл – създателите му Сергей Брин и Лари Пейдж, блестящи компютърни специалисти, създават и развиват своята компания с твърдото убеждение, че само технически специалисти могат да разбират технологиите.

През 2013 г. Гугъл решава да провери своите досегашни методи за наемане на хора и анализира всички данни, свързани с персонала, от създаването на компанията през 1998 г.

Проектът се нарича „Кислород“ и шокира всички с изводите си – измежду 8-те най-важни качества на най-успешните Гугъл служители комплексът НТЕМ – наука, технология, инженерство и математика, е всъщност на последното осмо място.

Преди него са: да си добър ментор; да комуникираш и да слушаш ефективно; да разбираш и приемаш другите – включително тези с различни ценности и гледни точки; да проявяваш емпатия и да подкрепяш колегите си; да обмисляш и анализираш; да решаваш проблеми; да виждаш и правиш връзки между различни и сложни идеи.

Тези черти може да се отнасят както за програмист, така и за филолог или педагог. Да не би да се оказва, че топ служителите на Гугъл успяват не заради техническите си умения, а въпреки тях?

След допълнителен анализ и обработка на тези данни Гугъл започва да наема и студенти от хуманитарни специалности, артисти и дори такива, завършили бизнес администрация, които в началото Брин и Пейдж смятат за напълно безполезни.

Уменията в НТЕМ са важни за света, в който живеем, но технологиите, сами по себе си, както Стив Джобс настояваше, не са достатъчни.

Ние отчаяно се нуждаем от експертизата и на тези, които имат умения и знания в областта на човешките отношения, културата и общественото развитие.

Това, което помага за успеха в този постоянно променящ се свят, не са само високите технологии, а може да са и обществените, и хуманитарните науки, и изкуствата.
Защото това е необходимо, за да сме готови не просто за работа, а за живота около нас.


Източник: Quartz at Work




Още по темата:

Учудващото откритие на Гугъл - проектът Аристотел

Как да отгледаме предприемчиви деца?

Как родителите да програмират бъдещето на своите деца?