Защо получаваш отказ от родителите си? - съвети за тийнейджъри

Защо получаваш отказ от родителите си? - съвети за тийнейджъри

Откъс от книгата за тийнейджъри "Как да получиш всичко, което искаш от родителите си (или почти всичко)"

"Понякога или даже често се чудиш защо родителите ти или единият от тях отказват молбите ти. Още повече че имаш приятел или приятелка, чиито родителите са отговорили положително на същата молба.

Би било полезно да анализираш възможните причини за този отказ, говорихме за това в предните страници, тъй като това е първият етап, преди да помислиш за твоите аргументи и да се приготвиш за преговори, но също така евентуално да се откажеш от искането си или да го промениш.

Трябва да знаеш, че родителите ти нямат готов отговор за всичко просто защото не са помислили за всичко и в частност за различните искания, които ти би могъл/могла да поставиш. Особено ако си първото им дете.

Така че нерядко се случва, когато им отправиш някоя молба, да не знаят какво точно да отговорят, дали трябва да е ДА или НЕ. Не са наясно какъв е най-добрият отговор, който трябва да дадат не само на молбата ти, но най-вече относно евентуалното му влияние над теб.

Дали в техните очи това, да кажат ДА, би имало някакво влияние над здравето ти, духовната ти хармония, твоето развитие или защита? Те просто не знаят. Така че прилагат така наречения Принцип на предпазливост. Тоест предпочитат като предпазна мярка да кажат НЕ.

При този случай трябва да приемеш отказа, без да се нервираш, като все пак споделиш няколко аргумента, за да успокоиш родителя, например по следния начин: „Разбирам нежеланието ти, няма да настоявам, бих искал/а само да уточня, че…“.

При другата хипотеза родителят ти е мислил дълго над въпроса и е много наясно с отговора. Например и дума не може да става да спреш да свириш на пиано, да си направиш профил в Tweeter® или да започнеш да се обличаш в готически стил. И в този случай също е безсмислено да настояваш, но би могъл/могла да потърсиш аргументи, които да накарат възрастните да видят достатъчно силни доводи, които да оборят техните във връзка с липсата на опасност или основателността на желанията ти.

Можеш също да поискаш подкрепа от другия родител или други членове на семейството, като разшириш дискусията до семеен дебат (написах именно дебат, а не юмручен бой).

Съществува и трета хипотеза, при която родителят ти се колебае. Отговорът му на молбата ти зависи от различни фактори: настроението му, мнението на другия родител, начина, по който си се държал/а през последните дни, доверието, което му вдъхваш към момента, начина, по който ще помолиш или пък актуалната ситуация (ако например наскоро е изчезнало младо момиче, изобщо не е правилният момент да поискаш да излезеш.

Същото важи и ако обявят за издаването на книга на детски психиатър за използването на видеоигрите, по-добре не моли да ти купят последната нашумяла игра).

Източник: Как да получиш всичко, което искаш от родителите си (или почти всичко)

 

                                                            Още по темата:

                           Как да потушиш родителския гняв - съвети за тийнейджъри

                                 Разбери смисъла на раздялата - съвети за тийнейджъри

      Как да създадем качествена невроза на детето си – кратко ръководство за начинаещи