Статията е написана от американски преподавател за деца в предучилищна възраст 5+

Ето 9 практични неща, на които трябва да научите детето си, за да осигурите повече спокойствие на него и на себе си.

 

1. Как да отваря кутията си за храна.

Ако децата ви си носят храна от вкъщи всеки ден, е важно те лесно да могат да отварят и затварят кутията си. Това ще им спести време и излишни притеснения. Тренирайте вкъщи и му осигурете най-лесната за него опаковка на храната, ко

" />

Какво трябва да умеят децата, преди да тръгнат на училище (предучилищна група) – списъкът на един учител

Какво трябва да умеят децата, преди да тръгнат на училище (предучилищна група) – списъкът на един учител

*Статията е написана от американски преподавател за деца в предучилищна възраст 5+


Ето 9 практични неща, на които трябва да научите детето си, за да осигурите повече спокойствие на него и на себе си.

 

1. Как да отваря кутията си за храна.

Ако децата ви си носят храна от вкъщи всеки ден, е важно те лесно да могат да отварят и затварят кутията си. Това ще им спести време и излишни притеснения, а и изцапани дрехи. Тренирайте вкъщи и му осигурете най-лесната за него опаковка на храната, която му давате.


2. Да следва лесни инструкции.

Обратно на схващанията ние не очакваме детето ви да знае да чете, да си връзва обувките (по-добре използвайте обувки с лепки) и да брои до 100. Все пак ще е много по-добре за него, ако следва прости инструкции като – „Всички да седнат“, или „Подредете се в редица“.


3. Да се облича само.

Зимата е най-големият кошмар за всеки учител. Да накараш цял клас от 5-годишни да се облече за излизане в рамките на 15 минути, е невъзможна задача. Нека детето ви да знае как да се облича – да започва отвътре навън – жилетка, зимно яке, шапка, шал и чак тогава ръкавици. Защото обикновено те първо слагат ръкавиците и после всяко тяхно действие е по-бавно и ги затруднява повече.


4. Да се грижи за нещата си.

Разбирам, че това е доста трудно, но към третата седмица след започването на училище много често чувам от родители: „Защо детето ми непрекъснато губи шапката си, обувките си, бутилката си?“.

Надписването на вещите помага, но е важно да научите детето си, че то отговаря за нещата си и трябва да ги пази и следи местоположението им. Тренирайте у дома – нека прибират сами играчките си след игра, да подреждат шапката и обувките си, когато се приберат отвън, и т.н.


5. Да се наспива добре.

Много ми е мъчно, когато виждам колко уморени са малките ученици. В това няма нищо чудно. Те стоят твърде дълго в училище. Да не говорим, че за някои от тях заниманията продължават и след учебните часове. Единственото решение за това е хубаво да се наспиват през нощта.

Колкото и да е трудно това, опитвайте се да им осигурявате свободно от занимания време, както и да ги слагате да спят навреме. Това ще им помогне и за в бъдеще. (вижте защо: „Слагайте децата си да спят навреме“)


6. Да разпознават името си.

Не е нужно да четат и да пишат, но е важно да разпознават името си, когато е написано на тетрадка, учебник или гардеробче.


7. Как да се справят с „тоалетните“ въпроси.

Децата трябва да знаят как да използват тоалетната, като се грижат за хигиената – своята и на другите след тях. Трябва да могат лесно да разкопчават и закопчават дрехите си. Което води до следващата точка:


8. Да използват резервния чифт дрехи, които си носят.

Инциденти се случват – дали това ще е разсипана храна, намокрени от игрите навън дрехи или (случва се) тоалетна случка – по-важното е детето да знае как да се справи. Подгответе го – покажете му дрехите една по една, и му кажете в кои случаи да ги използва.

Обяснете му КАК и КЪДЕ да го направи – например: кажи на учителката си какво се е случило, ако е наблизо, а ако не е, отиди в тоалетната и се преоблечи. Сложи мръсните дрехи в торбичка и ми ги донеси, когато те вземам. Така ще му спестите много тревоги и притеснения.


9. Да знаят как се чете книга.

Не бързайте да се паникьосвате. Не е нужно да умее да чете. Но трябва да знае как правилно се държи книга, как се обръщат страниците – от дясно наляво и как да пази книгите.

Много често чувам въпроса: „Как да науча детето си да чете?“. Можете много да им помогнете, като им четете. Всеки ден. Четете им книжки, етикети от кутии, табели на улицата. Четете на детето си!


Автор: Стефани Дънкан, Източник Love What Matters


Още по темата:

Детето и училището. Къде грешат родителите?

Тайната на успеха в училище – защо едни деца се учат добре, а други лошо?

Наръчник за родители на първокласници - готови ли сте?