" />

Нека децата сами изберат любимите си книги, като гласуват в "Бисерче вълшебно"

Нека децата сами изберат любимите си книги, като гласуват в "Бисерче вълшебно"

Чухте ли за "Бисерче вълшебно"? А децата ви гласуваха ли?


Само три дни остават до края на гласуването за най-добра детска книга, избрана от самите деца, за наградата “Бисерче вълшебно” 2016. Линиите за гласуване на сайта www.biserche.com ще бъдат затворени в 23:59 ч в неделя, 17 април 2016 г., а книгите-победители ще станат известни на тържествената церемония на 22 април.


Тази година в "Бисерче вълшебно" участва и наша книга - "Реши загадките в града". Тя е номинирана в категория "Иноватори" и се надяваме да бъде оценена от малките читатели. 


Наградата, която се провежда за четвърта поредна година, цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите. Организатор е фондация “Детски книги”, а кампанията е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта за книги и четене “Аз чета”. Проектът е финансиран от Столична програма “Култура” на Столична община за 2016 г.


"Нямаме търпение да узнаем кои ще бъдат книгите-победители в това издание на "Бисерче вълшебно". Гласуването е много оспорвано и в трите възрастови категории, а за нашия екип е любопитно да проследи как са се променили вкусовете на децата от първото издание до днес", споделя Валентина Стоева, председател на Съвета на фондацията.


В “Бисерче вълшебно” 2016 се борят рекордния брой заглавия - 117. В избора на любимата книга на българските деца могат да се включат всички читатели на възраст от 6 до 15 години включително. Те могат да дадат своя вот онлайн на сайта на инициативата - www.biserche.com. Гласуването, което започна на 9 февруари, е разпределено в три възрастови категории - "Откриватели" (6-8 г.), „Мечтатели“ (9-11 г.), „Майстори“ (12-15 г.). Допълнителната категория “Иноватори” - за интерактивни и мултимедийни книги, е с пожелателен вот и е отворена за всички.  За втора година е възможно и колективно гласуване в помощ на учителите и библиотекарите, които също могат да подпомогнат своите ученици да гласуват за любимата си книга.


"За фондация "Детски книги" ролята на библиотеките в процеса на насърчаване на четенето е изключително важна. Те са естествен партньор както на учителите, така и на родителите. Затова се радваме, че и тази година получаваме изключително силна подкрепа от тях за популяризирането на наградата и нейните цели", коментира Лора Филипова, изпълнителен директор на организацията.


В края на кампанията всички, дали своя вот за любима книга, участват в томбола за награди. Тази година те са 2 таблета и комплекти с книги. Късметлиите, които ще грабнат награди от томболата, ще бъдат изтеглени по време на детски книжен празник на 26 април. По традиция всяко дете, подкрепило своята любима книга, получава автоматично на посочен имейл на родител специална грамота за почетно жури.


Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2016 и правилата за участие ще откриете в сайта www.biserche.com



Още по темата:

Колко е важно да имате книги в дома си

Как да попълним детската библиотека с любими и четени книги - от 0 до 7г.

Как да възпитаме в детето си интерес към четенето