9 дразнещи неща, които само майките на дъщери разбират

9 дразнещи неща, които само майките на дъщери разбират

1. Никога не можете да намерите фиби, макар че според вас има поне 300 бр. някъде из къщата.

Ако мъжете губят чорапите си (или по-точно чорапите САМИ изчезнат, защото мъжете никога нищо не губят), то при малките жени това се случва с фибите. Колкото и розови, зелени, с ягодки и микимаусчета шнолки да сте закупили, те изчезват в мига, в който престъпите прага на дома си и дъщерите ви възхитено ги грабнат от ръцете ви.

Вероятно ще ги намерите след години, грижливо събрани и забравени на мига в някоя скъпоценна розова кутийка под купа играчки в детската.

2. Разбирате, че сте забравили да вземете ластик, СЛЕД като сте оплели свръхсложната плитка, тип "Рибя кост", която разучавахте 3 часа в YouTube.

Защото майките правят и това (докато си почиват, готвейки) – гледат клипчета в YouTube, в които уж майка (а всъщност най-вероятно потомствена фризьорка) леко и бързо спретва нещо като Айфеловата кула от послушни кичури на главата на ведро и спокойно дете.

Вие от своя страна сте наясно, че предстои продължителен, мъчителен и шумен процес, в който вие ще крещите, че ей сега свършвате, а дъщеря ви крещи, че УЖАСНО я скубете. В момента, в който решите, че резултатът е приемлив, ластикът ще е изчезнал – завинаги и безвъзвратно – точно както фибите по-горе.

3. Госпожата от градината прави най-хубавите прически на света. Сутрин изпращате едно чорлаво дете, на главата на което сте закрепили нещо като опашка, а вечер ви връщат истинска принцеса с две плитки „рибя кост“, които се съединяват в някаква разкошотия, фиксирана с неоново светещи ластичета…

Дъщеря Ви ви поглежда мълчаливо, а вие мълчаливо се правите, че не забелязвате укора, а всъщност наум се изумявате – 16 момиченца са равни на 16 прически, а госпожата е имала само някакви си 8 часа…

4. Няма нищо по-противно от обуването на детски чорапогащник рано сутрин.

Защо мъжете смятат, че чорапогащниците са лиготия и детето трябва да се калява? Защото им е трудно да ги обуват, затова!

Да обуваш чорапогащник на изнервено и въртящо се хлапе или какъвто е по-често случаят сутрин – отказващо да се събуди дете, е нещо неописуемо. Докато натикаш вътре втория крак, първият вече се е измъкнал. Тъкмо успееш да обуеш целия и откриваш дупка на пръстите или дъщеря ти вече се е събудила и протестира срещу семплия сив цвят.

5. Според детската мода яркорозовият чорапогащник отива на абсолютно всяка дреха, във всеки сезон!

Коя майка на момиче не си е казвала: „Моята дъщеря никога няма да се облича в бонбонени цветове!“, и коя майка след това не е купувала розови дрехи… Има неща, които са предопределени в този живот, и цикламените чорапогащници са едни от тях.

6. Дрехите се делят на „Любимата ми“ и „Това са отвратително грозни дрехи и аз никога няма да ги облека!“. Разбира се, всеки ден става въпрос за различни дрехи.

7. Баницата в градината е най-вкусната на света („ а не като твоята, мамо!“).

Ако си направите труда да прочетете менютата на градината, ще установите, че децата ви ядат неща, които вкъщи не биха и помирисали – доматена супа, печена риба, грис… Когато се опитате да повторите менюто вкъщи, най-ласкавият коментар, който можете да очаквате, е: „Доматената супа беше хубава, но може ли другия път да е без домати?“. Иде ви да помолите градинската готвачка за рецепти, а защо не и направо няколко урока по готвене?

8. „Мамо, а защо дупето ти има бръчки?“ – и ето как неусетно е дошло времето да запознаете дъщеря си със стриите. След изтощителни обяснения за надебеляване и отслабване, по време на които дъщеря Ви ви гледа недоумяващо, накрая тя казва: „Аха, нека тогава ти купим едно кремче против бръчки с „кютен“ и всичко ще се оправи, нали?“. За момент обмисляте да я запознаете с невъзвратимостта на някои неща от живота, но после решавате да си купите крема и да се мажете – току-виж помогнал?

9. „Мамо, а на кого са онези красиви лъскави обувки?“ – очевидно дъщеря ви не прави връзка между вас и лачените обувки, с които отдавна, в един друг живот, весело потропвахте на път към офиса… Опитвате се да ѝ обясните, че някога всеки ден сте били облечена в хубави дрехи и обувки и дори сте си слагали грим, от онзи, който сега събира прах в банята.  

Но тя гледа официалния ви вече анцуг и раздърпана блуза и не може да ви разбере, защото в приказките е обратното – първо си Пепеляшка, а после принцеса… Пак се замисляте дали да я запознаете с някои неща от живота, но после просто казвате: „За теб са, моето момиче, чакат те да пораснеш“.

Автор: Мая Бобева-Атанасова

 

 

Още по темата:

10 закона на Мърфи в обличането на деца

Как се облича момиче - инструкции за татковци

8 признака, че детето е облечено от татко си