Петте типа родители, които срещате на родителска среща в 1-ва градинска група

Петте типа родители, които срещате на родителска среща в 1-ва градинска група


1. Досадната майка. Докато учителката разяснява правилника за вътрешния ред, тя моли за индивидуално внимание към хигиенните затруднения на Жорко, като подробно разказва за "миризливи" случки у дома и в яслата. Докато обсъждате разходите за първото шестмесечие, тя унесено мълчи, а след приемането на детайлно обсъдения бюджет моли за подробна разбивка по пера, като изразява готовност да коментира всяка точка от него наново, естествено с препратки към личните предпочитания на отрочето си.

 

2. Отричащият всичко родител. Той е принципно против всяко съвместно взето решение – те ще му кажат на него как ще стават нещата! Мрази "фейсбука", няма имейл и като цяло той през деня работи, а не кисне в "интернета" като някои други… Но това, разбира се, не означава, че трябва да се вземат решения без него. Просто очаква индивидуално обаждане, в хода на което да сподели вижданията си за вида тоалетна хартия, ненужно скъпата минерална вода, която се купува за групата, както и възпитанието на децата като цяло.

 

3. Новакът. Тя слуша изключително внимателно и старателно записва всяка дума на учителката, понякога и тези на родителите. С напредването на дискусията притеснено проверява наличността в портмонето си. На всеки 15 минути моли госпожата да припомни какви точно бяха изследванията за записване в градината. Въодушевено ръкопляска на думите на медицинската сестра, че "градински сополи няма!" и "всяко дете със сополи е болно и ще бъде връщано!". Другите родители ѝ прощават. Тя просто не знае.

 

4. Касиерът. Това обикновено е ентусиазиран новак (виж по-горе). Той, в общия случай тя, романтично си представя, че по този начин ще общува с всички родители и ще осигури най-доброто на децата. Тя не разбира, че това е най-сигурният начин 50% от родителите да я избягват усърдно, както и че всяка нейна покупка ще е оспорвана ("Е, защо точно този вид минерална вода?"). Скандалите около коледните подаръци сериозно ще разклатят вярата ѝ в човечеството. Почти не се срещат касиери рецидивисти (т.е. с мандат по-дълъг от година).

 

5. Опитният родител. Дошъл е на срещата със 100 лв. в банкноти по 10 лв., за да може да реагира при всяка ситуация. Дори е разбил едната десетачка на левчета, за да плати евентуален куклен театър. При избора на родителски актив, особено на касиер, умело се прикрива зад гърбовете на останалите родители и усилено чете нещо свръхважно на телефона си. Докато новаците развълнувано коментират как ще направят фейсбук група и обсъждат картинките по шкафчетата на децата, опитния родител пуска 2 листа за имена и координати, защото работата трябва да се свърши все пак. Към 7 часа започва шумно да затваря тефтерчето и да прибира телефона си в чантата, което предизвиква верижна реакция, особено при полузаспалите вече татковци, и довежда до спонтанно приключване на срещата.



Още по темата:

Детето тръгва на градина - какво да очакваме

7 въпроса, които да зададем на детето си след училище

Тест - Какъв родител сте?