Ползите от скуката – да приветстваме спонтанната, неорганизирана игра

Ползите от скуката – да приветстваме спонтанната, неорганизирана игра


Родителите, които искат да повишат образоваността, социалните умения и креативността на децата си трябва да ги оставят да скучаят.

Това е мнението на специалистите по детско развитие, които ни съветват да оставяме децата да играят повече неорганизирано и самостоятелно, и по-малко да ги въвличаме в структурирани активности.


Трябва да признаем, че в наши дни възможностите за „креативна скука” са все по-редки. Родителите са толкова наплашени от думите „Скучно ми е!”, че позволяват на децата си да играят на компютърни и видео игри, да гледат филми на ужасите и да се мотаят по моловете – само и само да се занимават с нещо.

Тези забавления обаче само карат децата да привикват и да се стремят към все по-бързи и насилствени за сетивата забавления. От бебета те са бомбардирани с шумни играчки, които говорят, пеят, светят. Какво стана със спокойните семейни вечери? Самите ние вече програмираме децата си така, че да не ги желаят. Толкова е лесно – само натискаме копчето на телефона си и мрънкащото дете се залепя за екрана. Това ни осигурява известно време, но детето не научава нищо за собствените си способности да се справи с проблема скука.


Креативната скука

Скуката може да има своите предимства и недостатъци. От една страна гарантира досадно мрънкане и раздразнителност, но от друга страна може да породи креативност. Американският писател Ф. Скот Фицджералд също е почуствал креативната сила на скуката и е написал: „Скуката не е краен продукт, всъщност тя е просто един от ранните етапи на живота и изкуството. Трябва да преминеш през скуката като през филтър и тогава ще можеш да създадеш хубав продукт.” Много изобретатели ще ви кажат, че най-брилянтните им идеи са се родили като резултат от скуката.


Когато едно бебе е оставено само, след известно време на плач, то започва да изучава внимателно краката и ръцете си. Т.е. успява да измисли начин да се развлече и позабавлява. Също така научава нещо много важно – че може само да решава проблемите си.


Ако оставите децата си без организирани занимания и електронни „бавачки” ще ги накарате да скучаят – със сигурност поне в началото. Но експертите твърдят, че ако няма какво да правят, те сами ще открият начин да се забавляват. И точно това е целта – да оставим децата да използват собствената си изобретателност за да запълнят времето си. Така те ще развиват и тренират умствените, емоционални и социални умения.



Къде грешат родителите

„Родителите се тревожат, че децата им скучаят и за това им организират претрупани графици със занимания” казва Алвин Розенфелд, детски психиатър, който е съавтор на книгата „Пре-организираното дете”. „Но всъщност свободните часове учат децата как сами да градят щастието си.”


Често задавания въпрос е – какво да правят родителите? Децата се нуждаят от възрастни, които да осъзнават връзката между скуката и креативността. Много често, ние не оставяме децата си никакво свободно време защото просто се страхуваме, че не можем да се справим с тях като скучаят. Родителите могат да оптимизират „креативната скука” като осигурят на децата спокойна и свободна от електронни уреди среда, да предоставят материали за творчество – боички, лепило и т.н. – и даже да подпомогнат играта с ненатрапчиви предложения. И дотук!

Скучаещото дете в крайна сметка ще вземе в ръцете си книга, ще построи крепост от конструктора или ще посегне към боичките …. Или пък ще се върне потно от игра на криеница със съседските деца.

 


Как да превърнем скуката в креативност


Ето няколко съвета:


- Ограничете телевизора и изобщо времето прекарано пред монитор

Това е на-важната препоръка, но и най-трудната за изпълнение, тъй като и децата и родителите използват телевизора като възможност за глътка въздух и спокойствие.


- Внимателно избирайте играчките на детето си

Не е необходимо да харчите невероятни суми за нови играчки. Всъщност ако имате обикновени материали за творчество, предмети от природата и др., те могат да занимават децата часове наред. Най-доброто за тях е да играят навън – колкото се може повече. Това означава повече тичане, по-спокоен сън и по-добро здраве.


- Прекарвайте време с децата си докато играят

Ако им обръщате внимание докато си играят, децата се чувстват ценени и сигурни. Не е задължително да участвате в заниманията им – макар че може да го направите, стига да не започнете да раздавате заповеди и създавате правила. Оставете детето да взема решенията, просто контролирайте протичането на играта и ако е необходимо помогнете при раздаването на ролите.


- Силата на визуализацията

Въображението е мощно оръжие в борбата срещу скуката. Окуражавайте децата си да си измислят най-различни неща и да ги визуализират – например кои искат да бъдат, къде искат да отидат и съвсем скоро скуката ще се изпари.


Уловката е да се намери баланса – твърде голямата скука може да доведе до правенето на бели, твърде големия родителски контрол и намеса – да убие креативната скука.


Както един прочут мъж е казал някога, „Ако нуждата е майка на иновациите, то скуката най-вероятно е бащата…”


 


Още по темата:

Могат ли децата ни без играчки? - част 1

8 игри с копчета за дъждовни дни

Могат ли да издържат децата ни 8 часа без устройства?