RO EN

Блог

Игри и забавления в 42 ОУ „Хаджи Димитър“ в София! Игри и забавления в 42 ОУ „Хаджи Димитър“ в София!

Днес бяхме в 42 ОУ „Хаджи Димитър“ в София!


Срещнахме се с над 100 деца от IV клас и беше много вълнуващо преживяване!


С децата от IV клас обсъдихме как слънцето се смалява всеки ден и колко време от живота си прекарваме в сън. Говорихме за живота на хората през XVII век (кой е той може да видите тук – линк към Невероятни факти за животните и човешкото тяло).

Прочетете повече
Защо често децата избухват след училище? Защо често децата избухват след училище?

Защо често децата избухват след училище?


Ако се чудите защо, откакто тръгна на училище, детето ви е една малка версия на д-р Джекил и мистър Хайд, то успокойте се – нервните изблици на децата след училище са напълно нормални.


Д-р Хедър Уитънбърг обяснява: „Децата винаги пазят най-доброто и най-лошото за нас – техните родители. С нас те са напълно истински. Да бъдеш добър и да спазваш правилата, е много енергоемко за малките деца и когато се приберат, те просто се отпускат“.

Прочетете повече
Не ми казвай каква късметлийка съм, че имам добър съпруг Не ми казвай каква късметлийка съм, че имам добър съпруг

Не за първи път ми казват, че съм късметлийка, че имам добър съпруг. Това е прекрасен комплимент на теория, който обикновено идва от някоя съпруга и майка, която може би се оплаква от недостатъците на собствения си мъж. Казвали са ми, че съпругът ми дава душата си за мен и че изглежда (ако може да се вярва на Facebook), обича да прави интересни неща с децата, които не изискват моята помощ. Казвали са ми, че имам късмет, че съпругът ми подкрепя кариерата ми и че променя работния си график, когато имам делова среща или пътуване.

Прочетете повече
Как да разговаряш с твоя тийнейджър за приятелството Как да разговаряш с твоя тийнейджър за приятелството

Да се научи как да бъде добър приятел, е важен урок за тийнейджъра


Да имаш приятели, да завържеш нови приятелства и приятелски отношения, е важна част от развитието на децата от 9 до 12 г. и на тийнейджърите. Да разговаряш с твоя тийнейджър за това как да бъде добър приятел и какво е истинското приятелство, може да му помогне при съзряването.


Тийнейджърското приятелство е различно от детското приятелство


Макар че са се научили „да си играят добре с другите“ през детството си, създаването на отделни приятелства е нещо различно.


Докато са били малки, родителите често са организирали срещи за игри. Сега поотрасналите деца и тийнейджърите ще бъдат оставени да използват собствените си ресурси, за да решат дали да бъдат нечий приятел или не.


Родителите трябва да предоставят известна свобода на своя тийнейджър в избора му с кого иска да прекарва времето си. Наистина в тийнейджърските години приятелството е съвсем друга работа.


Как родителите могат да помогнат на тийнейджърите


Можете да помогнете на вашия тийнейджър в избора му на приятели, макар че последното решение остава негово. Тийнейджър, който се научи да завързва здрави приятелства сега, ще продължи тази практика и в живота си като възрастен.


Използвайте нагледни примери, за да разговаряте за това какво прави добрият приятел. Дъщеря ви може да се скара с най-добрата си приятелка заради момче или синът ви може да се сдърли с приятеля, с който са заедно, откакто се помнят, заради футболен мач.


Това са възможности, от които родителите трябва да се възползват, за да обяснят по-особените тънкости на приятелските отношения. Постарайте се да не вземате страна в спора.


Вместо това изслушайте и се постарайте да разберете как се чувства детето ви.

Прочетете повече
Как да бъдеш добър приятел - важно умение за децата (и възрастните) Как да бъдеш добър приятел - важно умение за децата (и възрастните)

Опитвали ли сте се да научите децата какво е приятелство? Как да си намериш приятели и да ги запазиш са важни умения за справяне с живота.


Ето някои много прости начини, чрез които да помогнеш на детето ти да бъде добър приятел.


Да имаш добри приятели, те прави щастлив. Приятелствата могат да се зародят в семейството, в квартала, в училище и дори в интернет. Да си добър приятел, не е умение, което децата придобиват, докато просто иг

Прочетете повече
Какво да направите, ако детето ви няма приятели Какво да направите, ако детето ви няма приятели

Всички родители искат да виждат децата си щастливи, заобиколени от връстниците си и взаимодействащи си с тях. С други думи, искаме децата ни да имат приятели.


Така че какво трябва да направи родител, който установи, че детето му по някаква причина среща затруднения при създаването или запазването на приятелства?


Никой родител не би искал да разбере, че детето му се чувства самотно… или че го избягват по 

Прочетете повече