Детето ми е на 5 и се буди многократно през нощта – трябва ли да се притеснявам

Детето ми е на 5 и се буди многократно през нощта – трябва ли да се притеснявам

Децата, които са определяни като по-тревожни или по-емоционални, често се будят по няколко пъти нощем, трудно заспиват или имат неспокоен сън. Обикновено тяхната нервна система е по-чувствителна на стимули – зрителни, слухови, тактилни и т.н., и бързо се претоварва. Затова е важно те да имат добър режим на бодърстване и сън, както и балансирано хранене.

 

  1. Преценете дали сънят на детето е достатъчен. То трябва да е в леглото рано и да се събужда само или с помощта на възрастен сутрин. Последното не бива да става насила. Ако малчуганът се събужда трудно или е в много лошо настроение – вероятно нощният сън е незадоволителен.

  2. Децата на тази възраст обикновено дават знаци на родителите си, че са готови за сън. Някои по-често търкат с ръце очите си, други започват да мрънкат, трети – лежат по земята и не се занимават с нищо. Ако възрастните пропуснат знаците, които дава детето, те ще пропуснат и подходящото време за лягане. След него се наблюдава т.нар. ефект на пренавитата пружинка. Детето скача, тича, крещи, виси от дивана надолу с главата, удря и т.н. След това сънят ще е още по-разкъсан, вероятността за кошмари – по-голяма.



  3. Времето преди сън трябва да е най-скучното време от деня. Това е време за тихи игри и занимания, но далеч от устройства – редене на пъзел, четене на книжка, гушкане и др. Бурните игри преди сън не са добра идея, защото претоварват и без това натоварената нервна система.

  4. Децата обичат рутината. Осигурете такава през целия ден. Ритуалите преди сън подготвят детето и правят живота му предвидим. Децата в предучилищна възраст не боравят с времето, а с дейностите. Те се научават бързо да предвиждат каква е следващата активност, ако имат рутина. При липса на такава, те стават неспокойни, защото животът им е непредсказуем, а това означава високи нива на тревожност и безпокойство.

  5. Устройствата трябва да бъдат далеч от времето за сън. Детето не бива да има достъп до таблет, телефон или телевизор поне два часа преди заспиването. Проверете и дигиталното съдържание. Възможно е детето да изпитва страхове и поради тази причина да се буди често нощем, за да провери дали е в безопасност.

  6. Наблюдавайте и собствените си нива на безпокойство. Обикновено тревожната и неспокойна майка, в комбинация с отсъстващ (емоционално или физически) баща, предполагат и по-неспокойно дете.

  7. Обърнете внимание на това по какъв начин се буди детето и какво прави или казва. Ако се буди заради кошмари, необходимо е да потърсите причината за тях, ако е заради вода или храна – да промените часа за вечеря и количеството на предлаганата храна, ако е заради ходене до тоалетна – ограничете течностите или посетете гастроентеролог. Ако детето се събужда, плаче и ви търси, необходимо е да помислите доколко предвидим е животът, който му предлагате напоследък – има ли спорове в семейството, финансови затруднения, боледувания, твърде интензивни позитивни преживявания и др.

  8. Забележете какво успокоява детето и колко време отнема, за да заспи отново. При нощното събуждане не се препоръчва предоставянето на таблет или пускането на детско филмче. Помогнете на детето да се научи да се успокоява само – с любима играчка, като тананика, като му оставите малка лампичка на батерии, която да включва, когато се събуди през нощта, и т.н.

  9. Водете дневник с броя на събужданията и описание на изминалия ден. Така ще можете да прецените дали има някаква закономерност, както и ще проследите напредъка си.

  10. Ако детето обича чай, можете да му предлагате за спокоен сън.

 

Ако сънят е недостатъчен и това влияе на взаимоотношенията му с връстници, върху приема на храна (недостатъчно хранене или преяждане) и се свързва с отказ от преживявания, тогава е добре да се консултирате с детски психолог.

 

Автор: Теодора Пампулова, детски психолог

Още по темата:

Слагайте децата си да спят навреме!

КОЙ е измислил ранното ставане?

Имам дъщеря на 2 години и очакваме бебе – как да я подготвя, за да не ревнува?