Как да изберем подаръци на децата си - съвети и идеи

Как да изберем подаръци на децата си - съвети и идеи

1. Съобразете ги с възрастта им – звучи елементарно и близко до ума, но много често като родители се изкушаваме да купим нещо, за което детето ни все още не е готово.

Ако купите играчка, която изпреварва развитието на сина ви, то най-вероятно е да се случат 2 неща: първо, детето ви няма да прояви интерес към подаръка ви и дори ще го отблъсне, тъй като е неразбираем за него, и второ, вие ще се разочаровате (от детето) и дори ще придобиете грешната представа, че то не обича книгите например – не, просто е на 1 г. и засега има повече нужда от нещо, което шуми и свети. 

2. Не купувайте играчката от вашите мечти – много често ние се изкушаваме да купим онова влакче, за което винаги сме мечтали като малки, или прекрасната кукла, която така и не са ни купили в детството. Това обаче не са предпочитанията на детето ви.

Живеем във време, в което децата ни са подложени на най-различни стимули от ранна детска възраст. Не можем да очакваме, че с часове ще се занимават с игри от нашето минало. Попитайте го, наблюдавайте го, погледайте малко детски реклами дори. Изберете подарък, който сте сигурни, че ще предизвика дълготраен интерес – нали това е целта?

 

 

3. Не харчете цели състояния – и във връзка с горната точка – не се втурвайте да купувате суперскъпата играчка от телевизионната реклама. Много добре знаете, че почти всяка играчка успява да задържи вниманието на почти всяко дете за не повече от 10 минути на ден, и то далеч не всеки ден.

Много е облекчаващо за страдащите от синдрома на родителската вина да купят най-скъпото в магазина – така чувстваме, че сме изпълнили родителския си дълг. Но истината е, че сме пропилели една прекрасна възможност да бъдем по-добри родители, като подарим на детето си емоция, преживяване, предизвикателство за ума или за тялото. Какви да са те? В следващите точки има няколко идеи:

4. Подарете нещо, което да стимулира креативността на детето. Във всяка книжарница и магазин за детски играчки има комплекти за творчество. С тях децата могат да шият, да моделират от глина, да рисуват, да оцветяват.

Дори детето да няма ярко изявени творчески възможности, ако седнете с него и заедно направите пица от пластилин, то с удоволствие впоследствие ще работи с креативния комплект сам или с приятели. А и от съвместното забавление ще произтекат няколко неща: ще му покажете КАК се прави, така че то да придобие увереност както в това, така и в други занимания, но по-важното – ще прекарате забавно време заедно.

 

 

5. Изберете подарък, който може да се споделя – например семейни игри. В съвремието всички сме обградени от дисплеи и монитори и искаме, не искаме над 50% от дневната ни комуникация минава през тях. Децата виждат това и се учат от нас. Именно затова е важно да виждат и другото – колко е хубаво да сме заедно, да общуваме, да играем, да се смеем. Дори само няколко семейни вечери в месеца, в които заместваме телевизора с игра, ще допринесат много не само за отношенията у дома, но и за това как детето общува навън.

6. Заложете на активните игри – такива, които включват физическа активност – като например топки, федербал, тенис на маса, мини билярд. Поради горната точка ние трябва по всякакъв начин да стимулираме децата си да се движат, да развиваме тяхната физическа интелигентност. Най-лесно можем да постигнем това чрез играта. Добре е да развием в тях навика да са активни, да се движат, да се грижат за тялото си.

7. Книгите са чудесен подарък, но комбинирайте с играчка. Да бъдем честни – дори по наше време (80-те), когато книгите бяха единственият източник на забавления за децата, те не бяха най-желаният подарък. Сега, с безкрайните високотехнологични и цветни изкушения, книгата трябва да бъде представяна по подходящ начин, за да не отблъснем детето от нея.

Моето предложение е да е допълнение към играчка, но не и основен подарък, за да не се чувства детето лишено от нещо. Има време за всичко – и за 10 минути забавление с шумящото и блестящо пластмасово чудо, и половин час преди заспиване за потапяне в магията на книгата. Не противопоставяйте двете неща, а ги комбинирайте.

 

 

И последно напомняне:

8. Дрехите не са подарък! Никога не съм чувала дете да каже, че е суперщастливо, защото е получило дрехи за подарък. Да, виждала съм момиченца да подскачат от радост при вида на нова рокля, но и веднага след това да питат: „А подаръкът къде е?“.

Приемете го – дрехите са подарък за вас, родителите, защото ви спестяват време и средства, но детето иска играчката си. Така че отново – ако искате да оптимизирате подаръците от роднини и сте ги насочили към необходимите дрехи, то помолете ги да добавят нещо малко, но блестящо и цветно – така детето ще е хем облечено, хем доволно :) 

 

Автор: Анна Павлова

  

Още по темата:

Коледа е време за подаръци - не изтръпвате ли от тази мисъл?

10-те най-нужни играчки на детето от 2 до 5 години

За коледните подаръци в детската градина