10 предимства и 5 недостатъка на това да имаш деца с разлика по-малка от 2 години

10 предимства и 5 недостатъка на това да имаш деца с разлика по-малка от 2 години

Автор: Радостина Христова, Radostna mama

Нямам идея какво е да имаш кротки послушни дечица, момиченца или пък с такава разлика, че едното да помага за другото. Моят опит е следният:

Боян – на 3.9 г,

Деян на 1.10 г

Разлика 1.11 г. Диви, палави, тичащи и любопитни до болка. Буквално.

Ето кои са моите 5 причини да имаш деца с малка разлика, а после ще споделя и причини да НЯМАШ деца с такава малка разлика.

 

Причина 1 за малка разлика:

Когато си минала 30 и искаш поне 2 деца, добре е да мислиш за енергията и безсънието, което ще вложиш в отглеждането им, така че по-бързо да идват и да порастват.

 

 

Причина 2 за малка разлика:

Децата бързо преминават към приятелство и общи игри, както се казва “на един акъл са”.

  

Причина 3 за малка разлика:

Не даваш излишни пари за дрехи и играчки / като изключим, че винаги искат да са им еднакви /, но в общия случай на тези възрасти играят с почти едни и същи неща, но по различен начин и всички колела, колички, тротинетки влизат в употреба.

 

Причина 4 за малка разлика:

Постоянно си във форма, не губиш ритъм в отглеждането на малки деца – неспане, смяна и наакани дупета, ясла и градина, болести, в час си с всичко, не се налага да си припомняш и да страдаш от промяна на режим или начин на живот.

 

Причина 5 за малка разлика:

Готино е да си мисля, че ще ходят заедно на училище, ще се подкрепят и ще имат винаги общи теми на разговор, защото с разлика 5-7-9 г това се случва едва след 20-тата година на малкото дете по мои наблюдения.

Освен това едното тъкмо ще е минало материал и ако реша да помагам на второто в училище, ще съм подготвена самата аз. А и ще станат студенти горе-долу по едно и също време.

 

Причина 6 за малка разлика:

Учиш се така добре да планираш време, пространство и пътувания, логистиката ти става втора природа, а вдъхновението от децата струи като водопад.

 

Причина 7 за малка разлика:

Сладки са, можеш да ги обличаш еднакво и да са като близнаци.

  

Причина 8 за малка разлика:

Няма го онова пренебрегване на едното или другото дете, защото някак са в еднакво положение. Дори едното да иска да рисува, играе с пластилин или да реже и апликира, малкото все може да се включи в подобни игри, докато с по-голяма разлика интересите и развитието вече е видимо и едното все трябва да получи повече внимание – било то за учене, за прохождане или друг тип.

 

Причина 9 за малка разлика:

Малките деца са вдъхновение – за живот, бизнес, нови начинания. Когато имаш деца с малка разлика, дълго време излизаш от корпоративния свят и получаваш едни прозрения, които в офиса трудно ще те осенят. Затова си мисля, че да имаш деца с малка разлика е супер. При мен появата на Деян беше повод да започна блога си Radostna Mama и днес вече да се стремя да изкарвам пари от него.

 

Причина 10 за малка разлика:

Осигурявате на бабите и дядовците постоянна работа и занимания, така че да ги поддържате в добра форма и истински щастливи.

 

Но за да съм искрена с вас, има и някои негативи, ето ги и тях:

 

Причина 1 да НЯМА малка разлика:

Трудно е. Гледаш две бебета и в същото време са с различен режим в началото.

 

Причина 2 да НЯМА малка разлика:

Постоянно се бият и делят нещо, което си мислят, че им принадлежи.

  

Причина 3 да НЯМА малка разлика:

Ако нямаш помагачи, може да и откачиш. Дори и да имаш, пак може да се побъркаш от постоянно болни или ревящи деца, от непрестанно ставане през нощта за едното или другото, от капризите на малките деца със съвсем малка разлика.

 

Причина 4 да НЯМА малка разлика:

Ако искаш кариерно развитие, може да се окаже малко трудно за реализация, особено в случай, че искаш сама да си гледаш децата. Нашите са на ясла от 1 г и пак постоянно изскачат причини да си останат у дома, като тук не са само болести, а ваканции, ремонти на градините, непредвидени ситуации.

 

 

Причина 5 да НЯМА малка разлика:

Ако искаш да си отдъхнеш от бебешки истории, тялото ти, матката ти, мозъка ти да си почине, най-добре изчакай за разлика поне 3.5-4 години, когато голямото ще говори, разбира и понякога дори може да изпълни заръка 

 

Нашето решение да имаме две деца едно след друго е семейно, планирано и обмислено и все пак никой не знае какво го очаква, докато не му се случи. Не съжаляваме, напротив, вземаме си бележка за лесното и трудното при планирането на евентуалното ни следващо дете.

 

Автор: Радостна Христова, #Радостнамама на две момчета с разлика година и 11м. Когато не отглежда деца, пише в блога си, публикува снимки в InstagramFacebook и качва клипчета в Youtube канала си. Въпреки че организира множество събития и е постоянно заета, тя не забравя да се радва и на малките неща като четенето на книги.

 

 

Още по темата:

10 радости и нерадости на това да имаш деца с малка разлика

10 извода на майка на три деца

Към майката с повече от едно деца – сега вече те разбирам