10-те най-нужни играчки за детето от 2 до 5 години

10-те най-нужни играчки за детето от 2 до 5 години

Да се отгатне отношението на детето към новата играчка, е доста сложна задача. В различната възраст то се вълнува от различни неща.

Как да намерим това, което ще му хареса и ще е полезно за развитието му?

 

1. Книгите – това са най-полезните играчки за малките деца.

Много често и най-любимите. Те им помагат да се научат да фантазират, развиват абстрактното мислене. Също така, докато четете на детето си, вие развивате неговия речников запас и речта му.

2. Кукла или плюшена играчка.

Те могат да бъдат много полезни дори и за момчетата, тъй като помагат на децата да се адаптират към обществото. С куклите и животните могат да се пресъздават житейски ситуации – среща между приятели, тръгване на детската градина, конфликти.

 

 

С тях могат да се въвеждат и тренират определени навици – сядане на гърне, обличане и събличане, хранене. Играейки с неодушевените кукли, децата упражняват въображението си и се учат да общуват.

3. Развиващи играчки.

Добре е да ги купувате не много по-рано от съответния етап на развитие на детето, за да не го затрудните прекалено и да го отблъснете. Ако не проявява интерес – скрийте ги и ги покажете по-късно.

4. Конструктор.

Няма по-полезна играчка от конструктора. Той развива триизмерното мислене, фантазията, фината моторика, чувството за симетрия, математическите умения и естетическото възприятие на света около нас.

5. Аксесоари за ролеви игри.
Ролевите игри помагат на децата да осъзнаят своето място в обществото. Затова непременно им купувайте неща, които им позволяват да си играят на възрастни – кухненски прибори, ютия, детски телефон, лекарски принадлежности.

 

 

6. Малките играчки.

Тези играчки са полезни за развитието на фината моторика. Сглобяването на малки детайли е полезно, но опасно за по-малките деца. Винаги наблюдавайте детето, когато играе с тях.

7. Играчки с дистанционно управление.
Всяко дете има нужда поне от една такава играчка. Първо – с нея детето ще играе дълго – поне до 8-годишна възраст. Второ, с такава играчка детето бързо се научава да различава ляво от дясно, горе от долу, бързо и бавно. Летящите играчки развиват пространственото мислене на детето.

8. Бои, моливи, глина или пластилин.

Те развиват моториката, фантазията и абстрактното мислене. Детето трябва да рисува – това е прекрасно психическо разтоварване и отлично развиващо занимание.

9. Военните играчки.
Не всички родители купуват на децата си оръжия, войници, танкове и т.н. Има родители, които  смятат, че игрите на война правят децата по-агресивни. Но някои психолози твърдят, че вътрешната агресия, която съществува у всеки човек, трябва да намира излаз навън и военните игри спомагат за това. Ако детето няма играчка пистолет, то най-вероятно ще си направи такъв от пръчка или просто ще използва пръста си.  

 

10. Играчки за улицата.
Кофички, лопатки, формички за пясък, камиончета, кънки, топка – всички те са необходими за децата и са гаранция за дълга и увлекателна разходка. Тук ползата за развитието и здравето е очевидна.

 

Но дори да изкупите целия детски магазин, това не ви освобождава от необходимостта да играете с детето си. Вие лесно можете да го насочвате и да го стимулирате да фантазира. Една от най-важните задачи на родителя е да научи детето си да играе, тъй като именно играта развива интелекта на детето.

 

 

Още по темата:

Новогодишни занимания за деца - идея

Децата и посрещането на Новата година в различните страни на света

Какво НЕ ТРЯБВА да подарявате на детето ми!