За малките деца е лесно да следват болшинството. Тези съвети ще ви помогнат да научите детето си да мисли самостоятелно.

" />

7 начина да помогнете на детето си да стане независимо

7 начина да помогнете на детето си да стане независимо

За малките деца е лесно да следват болшинството, а нашата задача е да ги научим да мислят и действат самостоятелно. Ето няколко съвета, които могат да помогнат за постигането на тази цел. 


Насърчавайте вземането на решения. За да си независим, трябва да имаш възможността да правиш избори. Давайте на децата си право на такива. Започнете с малки решения, например каква книжка да прочетете преди заспиване. Ако не сте съгласни с избора на детето, но той не застрашава здравето му - обяснете какво ви притеснява и оставете крайното решение на него. Защото другото важно нещо, което то трябва да научи и е че последиците са важна част от вземането на решение.


Споделяйте мнения. Покажете на детето си какво означава да си самостоятелен, като споделяте собственото си мнение. Забележете - не настоявайте, не налагайте - споделяйте. 


Обсъждайте предпочитанията му. Окуражавайте детето си да има „любими” неща – от книги до места за разходка и игра. Дискутирайте и защо са му любими - защото всички така мислят или заради някакво специално за него качество. 


Приемайте всички отговори. Мнението на детето ви е лично негово. Не се опитвайте да го манипулирате. 


Бъдете добър слушател. Може би най-добрият начин да насърчите детето си да разсъждава и да споделя е, като му покажете, че държите на мнението му. Не забравяйте, че то ви наблюдава и докато говорите с други хора. Необходимо е да прилагате това, което съветвате - бъдете добър слушател и за хората около вас.


Хвалете го. Винаги когато мисли независимо и самостоятелно.


Окуражавайте откровеността. Нека детето ви казва свободно това, което мисли, а не това, което вие искате да чуете. 

 

По материали на Scholastic


 

Още по темата:

7 въпроса, които да зададем на детето си след училище

Родителското его - тъмната страна на любовта

Страшна ли е родителската любов


!Забранено е копирането, предаването, разпространението и съхраняването на част или на цялото съдържание на този текст, в каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на „Клевър Бук“ ООД!