8 начина да научите децата си да ценят парите

8 начина да научите децата си да ценят парите


1. В момента, в който детето се научи да брои, запознайте го с монетите и банкнотите. В детския свят парите идват от джобовете на мама и татко. А когато свършат, има магически машини, които пускат банкноти само след няколко натискания на бутони. И съвсем логично децата стигат до извода, че около тях има достатъчно пари – когато и колкото са необходими.


2. Докато растат, разговаряйте с тях как се печелят пари и най-важното – как се харчат. Добре е да разкажете, че парите се печелят с работа и че може да се харчи само толкова колкото се печели.

За да разберат още по-добре, давайте им седмична издръжка. Определете и спазвайте правила – не променяйте непрекъснато датата на даване на парите или пък сумата, в противен случай урокът ще е провален.


3. Научете децата да различават нужди от желания. Чувате го всеки път когато отидете до магазина – „Искам това…”, Купи ми онова….”. Помислете си преди да отговорите. Това е чудесна възможност да въведете понятието „спестяване”.

Обяснете, че често когато човек иска да си купи нещо, той спестява. Направете касичка от кутия, буркан или купете „прасенце”. Можете да им обещаете, че ще добавяте „лихва” – като истинска банка.


4. Окуражавайте ги да си поставят цели – например да съберат пари за по-скъпа играчка. Това ги учи да са отговорни. Нека свикнат да отделят част от издръжката си за нещо специално – защо не и за благотворителност?


5. Когато давате на детето си пари за седмицата нека сумата да е на монети или банкноти, които да улеснят спестяването – например 5 лв. на монети от по 1 лв., така че лесно да може да сложи една монета в касичката си.


6. Позволявайте на децата си да вземат решения как да похарчат парите си, независимо дали ще направят най-правилния избор. Така ще имат възможността да се поучат от грешките си.

Окуражавайте ги да обмислят покупките си добре. Запознайте ги с техниката – „избери и харчи”, при която се избират още три предмета на същата цена и при наличието на четири варианта се прави крайният избор.


7. Научете децата разумно да оценяват рекламите, които ги заливат. Наистина ли играчката прави всичко това, което показват? Струва ли си парите? Не е ли по-добре да се купят други неща за тази сума?

8. Внимавайте с въвеждането на дебитната/кредитната карта. Тя има едно ясно послание – „Харчи!”


ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ:


С другият родител в семейството трябва да сте единодушни в комуникирането и прилагането на „финансовите” правила.

Ако вие настовате да се пести, а съпругът ви окуражава харченето, детето няма как да придобие ясна представа за парите и тяхното приложение.


Опитайте се да се поставите на мястото на децата си – какво ви е вълнувало когато сте били на техните години? Кои са били основните ви приоритети тогава?


Попитайте децата си какво мислят за парите. Това ще покаже, че се интересувате от тяхното мнение и ще ви насочи откъде да започнете.

 

 

Още по темата:

Шест важни урока за родители

Как да научите децата си на отговорност към парите

От каква възраст трябва да запознаем децата си с понятията: пари, цена, финанси?