Каква е обичайната ни реакция, когато детето капризничи, отказва да направи нещо важно?

Каква е обичайната ни реакция, когато детето капризничи, отказва да направи нещо важно?

Каква е обичайната ни реакция, когато детето капризничи, отказва да направи нещо важно?

Правим се, че нищо не е станало, разказваме за последствията, принуждаваме? Съгласете се, че нито един от тези методи не е особено ефективен, но всички те обикновено водят до нежелани странични ефекти.

Евгения Хин, съавтор на курса „Игри на разума“, предлага необичаен инструмент под условното име „Задачата е решението“

Ето няколко примера от нейният семеен живот:

Пример 1

Утро е. Детето ми се буди и започва да капризничи. Ние винаги спим на отворени прозорци и стаите сутрин са доста хладни. Затова обикновено след ставане обувам на децата чорапи. Но точно днес детето ми не иска чорапи.

Аз мога да се впусна в дълги обяснения защо това е необходимо – но това не върши работа. Мога да започна да се карам. Мога да измисля един куп варианти, но единственият, който доказано работи, е да поставя задача на детето.

Внимание! Задачата трябва да се постави правилно. Затова в началото ние разглеждаме целта:

-          Кое всъщност е важното в ситуацията.

-          Защо детето трябва да направи това, което искаме от него?

И като погледна нещата така, се оказва, че за мен не е нужно синът ми да носи чорапи на всяка цена. За мен е важно да не му е студено на краката. И аз му казвам: „Хубаво. Не искаш чорапи – недей да обуваш тогава. Но измисли как да направиш така, че на краката ти да е топло“.

И готово!

Капризите изчезват моментално, защото на човек му е трудно едновременно да разсъждава над проблем и да се глези.

Има още един ефект – детето се заинтригува от поставената задача. Интересът е най-добрата мотивация за действие.

 

Пример 2

Как да направим така, че децата да си прибират играчките след край на играта?

Превърнете ситуацията в задача и я поставете на децата. Ето вариант да го направите: „А можете ли да измислите начин, по който да приберете играчките, без да използвате ръце?“.

И децата се захващат с решението на предизвикателството с огромно удоволствие! Без конфликти и недоволство.

И накрая ще се получи така, че хем децата са напрегнали мозъчетата си с удоволствие, хем стаята е подредена. При това няма да се е наложило мама да надзирава процеса.

Да разгледаме още една ситуация: когато от положително като цяло действие на детето има негативен ефект и бихте искали да не е така. Как може да постъпите? Не спирайте детето, за да не го демотивирате да помага – просто превърнете „ситуацията“ в задача.


Пример 3

Освобождавам пералнята. Около мен се върти синът ми, който още няма 3 години. Той ми помага – пълни камиончето си с чисти дрехи и го дърпа до сушилнята. В процеса част от дрехите падат по земята, което не ме устройва.

Аз мога да откажа помощта на сина си. И много често родителите правят така. Когато не ни устройва някаква част от съдействието на детето ни, ние му казваме просто да спре. И после се чудим защо, когато порасне, то отказва да ни помага – та нали, когато някога е искало, ние сме му отказвали – „защото не го правиш както трябва!“.

А как да постъпим?

По-добре отново да поставим задача. В конкретния случай аз му казах: „Стьопа, благодаря ти много, че ми помагаш. Но виж, чистото бельо пада на пода и се цапа. Дай да измислим как да направим така, че да запазим дрехите чисти!“.

И хоп, измислихме, че камиончето има нужда от ремарке – торба, в която да се слагат дрехите, и така да се придвижват до сушилнята. Всички бяхме много доволни! Детето щастливо, защото има нова интересна игра. А аз, че той помага, без да пречи. И всичко това, защото измислихме и решихме една задача.

Разбира се, това НЕ МОЖЕ да бъде универсален инструмент за всяка ситуация с детето. Но работи!

И така, да обобщим стъпките:

-          Определяме истинската цел: защо е важно детето да направи това, което искаме – възможно е при обективен отговор на този въпрос ситуацията да отпадне.

-          Превръщаме ситуацията в открита задача (т.е. такава, която има много решения) и прехвърляме отговорността за решението върху детето. Ако му е трудно, помагаме му, като обсъждаме варианти.

Източник: Школа осознанного родительства "Большая Медведица"

Още по темата:

Какви качества ще са необходими на децата ни в бъдещето?

Детето и усещането за вътрешна сигурност

Как да направим детето си уверено?