Методиката на Глен Доман

Методиката на Глен Доман

Дете на 1-2 години може да бъде научено да чете, да смята, да свири на музикални инструменти, да говори чужди езици и още много, много неща. Само от родителите зависи ще предоставят ли на детето си възможност за развитие още през първите дни на живота му, или най-ефективното време за това – от 0 до 5г. – ще бъде безвъзвратно изпуснато. Това е веруюто на американският физиотерапевт Глен Доман, чиято система за ранно развитие на детето има много привърженици и противници по цял свят.

„Всяко дете в момента на своето раждане притежава по-висок умствен потенциал от този на Леонардо Да Винчи – смята Глен Доман – колкото по-рано започнете, толкова по-лесно ще го обучавате.“

На първо място, според Доман, на детето трябва да се даде възможност да се развива физически още от рождението му. Той смята, че с лесни упражнения едномесечно бебе може да пропълзява по няколко метра на ден, като това ще стимулира и умственото му развитие. Радостта на тримесечно дете, което е слагано на крака и учено да ходи, ще ви убеди в правилността на тези усилия.

На година, паралелно с физическите упражнения трябва да се започне със стимулиране на вродените умствени възможности на детето, а те, според Доман, са: лингвистични, математически и енциклопедични.

За обучението по четене, Доман използва старата англо-германска система: показване и озвучаване на цели думи. Той препоръчва да се показват карти с написани с червени думи на бял фон и думите да се произнасят високо. Също така съветва обучението да започне най-късно до годинката.

Обучението по математика се състои в показването на карти, на които има различен брой големи червени точки и съответно назоваването на техния брой на висок глас. По този начин детето научава какво значи количеството „едно“, „две“, „три“ и т.н., а не просто наизустява картинки.

Глен Доман препоръчва да се окуражава и придобиването на енциклопедични знания. За тази цел, родителите следва да подберат карти с изображения на животни, растения, велики хора и др. и отново да ги показват като назовават имената им. Възможно е също за всяка карта да се предоставя и допълнителна информация, например за животно – къде живее, с какво се храни и т.н.

В началото всяка карта трябва да се показва по 1-2 секунди, започвате с една карта, а урокът трябва да е дълъг 5-10 секунди. Постепенно се добавят карти, спрямо възможностите и темповете на развитие на детето. Според Доман, когато детето достигне1,5-2 години, то трябва да започне с уроци по чужд език, да се запознае със съвременното изкуство или да се обучава да свири на цигулка.


Глен Доман е американски физиотерапевт и е един от основателите на Института за развитие на човешкия потенциал във Филаделфия. През 1940г. завършва Пенсилванския Университет. През 60-те години на миналия век публикува резултати от многогодишните си изследвания на деца с мозъчни увреждания. Автор е на много книги, които описват системи за ранното развитие на децата.

 

Още по темата:

7-те вида интелигентност на вашето дете

Как да попълним детската библиотека с любими и четени книги - 0-7 год.

Свръхгрижовният родител


!Забранено е копирането, предаването, разпространението и съхраняването на част или на цялото съдържание на този текст, в каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на „Клевър Бук“ ООД!