Защо често децата избухват след училище?

Защо често децата избухват след училище?

Ако се чудите защо, откакто тръгна на училище, детето ви е една малка версия на д-р Джекил и мистър Хайд, то успокойте се – нервните изблици на децата след училище са напълно нормални.


Д-р Хедър Уитънбърг обяснява: „Децата винаги пазят най-доброто и най-лошото за нас – техните родители. С нас те са напълно истински. Да бъдеш добър и да спазваш правилата, е много енергоемко за малките деца и когато се приберат, те просто се отпускат“.


Когато са в училище, децата полагат много усилия да се контролират.


Първото нещо, което овладяват, това са емоциите. В класната стая децата трябва да се въздържат от гневни изблици и физически сблъсъци. Не трябва да плачат, когато се наранят. Те полагат много усилия да се въздържат. Когато е у дома, детето е по-свободно да изразява какво чувства. Вкъщи може да хвърли ядосано парчето от пъзела, което не пасва, или да изкрещи на сестра си, която го изнервя.


Второто нещо, което трябва да контролират в училище, това са импулсите.

В училище децата чакат на опашка, вървят по двама, спазват правилата в класната стая, седят на чиновете по време на час и т.н. Детето не може да яде, когато пожелае, нито да отиде в гимнастическия салон, когато му се прииска. У дома не е така – то може да яде по всяко време и да тича и подскача, когато усети необходимост.

Ние възрастните можем да разберем това. На работа се съобразяваме с правила и стандарти. Когато сме извън дома си, също се държим по определен начин.

Разликата между нас и децата ни е, че на нас ни е лесно, защото сме имали десетилетия да оттренираме това. За малките деца самоконтролът, който трябва да упражняват върху себе си, когато са далеч от родителите си, е изключително труден.

Да не забравяме, че в училище те учат нови неща, опитват се да създадат нови приятелства, стремят се да посрещат очакванията на учителите. Отгоре на това са извън познатата и сигурна среда на дома си по цял ден. Нищо чудно, че избухват след училище.


Как да помогнем на децата си да се отпуснат след училище?

Не мисля, че има решение, валидно за всички. Аз самата правя всичко възможно да осигуря спокойни и тихи вечери у дома, но понякога всичко завършва с много сълзи.


Все пак ето няколко стратегии, които да помогнат на детето да овладява емоциите си и да избягва избухванията след училище:


-       Първо се уверете, че основните им нужди са били посрещнати през деня. Например моите деца са винаги много гладни, като се върнат, и аз задължително им осигурявам нещо за похапване.


-       Понякога детето просто има нужда да си полегне и да се отпусне с мен или без мен край него.


-       Избягвайте да ги питате как е преминал денят им, преди да са се отпуснали.


-       Окуражете ги да се занимават с някаква спокойна активност.


-       Дайте им кутия, пълна с отдавна забравени играчки – това ще ги ангажира и разсее.


-       Изведете ги да поиграят навън. Чистият въздух и възможността да изпуснат парата могат да бъдат наистина чудотворни.


-       Ако детето сега тръгва на училище за първи път, обмислете дали да не осигурявате на детето си „почивен ден“ в рамките на учебната седмица.


-      Независимо от интензитета на избухванията, запазете спокойствие и бъдете търпеливи.


Автор: Алана Пейс, Източник


Още по темата:

Какво да направите, ако детето ви плаче, когато го оставяте в детската градина

Как да изберем извънкласни активности за детето си

Понякога проблемът е в детето