Трябва ли да се забранят домашните?

Трябва ли да се забранят домашните?

Едно изследване заключава, че няма никаква академична полза от домашните работи при децата в началните класове. Време ли е да ги забраним?


Това е един много стар дебат, участниците в който обикновено са на две крайни мнения – доколко са ефективни домашните и какво количество трябва да са? Тези, които подкрепят тяхното съществуване, смятат, че с помощта на допълнителните упражнения се затвърждават знанията, придобити пред деня, децата се учат на отговорност и самостоятелност. Хората, които са против, цитират ежедневните конфликти, в които влизат родители и деца всяка вечер, които вгорчават и без това кратките часове, в които сме заедно с децата си.


Проучване на Австралийската фондация за децата установява, че 71% от австралийските родители имат чувството, че не прекарват достатъчно време с децата си, като писането на домашни е посочено като основна причина за това.

Въпросът, дали домашните имат смисъл, или не, е сложен, като тяхното влияние върху резултатите в училище са различни в различните класове. Харис Купър от Дюк Юнивърсити изучава домашната работа повече от 25 години. Той и неговият екип от изследователи провеждат редица изследвания от 1987 до 2003 г., за да установят ползите и вредите от тази практика.

35 от проведените изследвания откриват от никаква до незначителна връзка между домашната работа и постиженията при децата в началните класове. Като добавка няма никаква връзка между времето, прекарано в учене у дома, и добрите постижения. Не е така обаче при учениците в средното училище, където времето, отделено в учене у дома, е пряко обвързано с по-добри оценки.

Купър обяснява това с различната способност на децата да реагират на стимули в зависимост от тяхната възраст, или с други думи – способността им да се концентрират. По-малките деца по-лесно се разсейват от околната среда и това прави писането на домашни неефективно.

В статия за „Ню Йорк Таймс“ Купър признава: „Малко количество домашна работа помага на учениците в началното училище да изградят учебни навици“.

 

Ричард Уокър – професор по учебна психология, смята, че няма никаква полза от домашните работи за малките ученици, много малка за по-големите и значителна за около 50% от учениците в средното училище. 


В есе за Салон авторката Хедър Шумейкър призовава за пълна забрана на домашната работа за началните класове, като твърди, че това може да бъде постигнато, ако „родителите откажат да участват, учителите не дават домашни, а училищата четат последните изследвания и се фокусират върху възраждането на радостта от ученето“. Тя твърди, че писането на домашни може да бъде разрушително за отношенията в семейството. „Вместо да се подкрепяме и да общуваме в края на деня, повечето семейства са заложници на мъчителното писане на домашни.“

Шумейкър предлага четенето на книги да замести домашните, защото това може да включва и родителите, които да четат на децата си и заедно да изпитват приятни емоции.


Вие как мислите? Трябва ли да се забранят домашните в началните класове?



Още по темата:

От днес дъщеря ми няма да пише повече домашни!

Детето и училището - къде грешат родителите?

11 етапа на математическа треска


 


Източник