Петте СУПЕРСИЛИ на учителите

Петте СУПЕРСИЛИ на учителите

1. Слух на прилеп.

Старото клише е толкова вярно – АЗ НАИСТИНА ЧУВАМ ВСИЧКО! И нямам предвид детето с по принцип по-пискливия глас от задния чин; аз чувам, когато ученик си промърморва нещо под носа посред пожарна тревога. Направо е удивително.

 

2. Владеем времето. 

Когато времето ти е разделено по стриктен график, е нормално да развиеш свръхчовешки усет към времето. Колеги учители, имам едно предизвикателство към вас. Пуснете таймер, след това се отдалечете и се опитайте да правите нещо, което по принцип ви отнема около час – да разходите кучето, да се изкъпете или нещо подобно.

След това отчетете колко време ви е отнело. Мога да се обзаложа, че сте се отклонили не повече от няколко минути от определеното време. Учител съм от 5 години, но точността на вътрешния ми таймер направо ме плаши.

 

 

3. Вътрешни органи от стомана.

Мисля, че това по-скоро е суперфакт, отколкото суперсила, но това, което искам да кажа, е, че пикочният мехур на учителя не е някакъв орган, който диктува какво трябва да бъде направено. Учителят е този, който казва кога и какво и понякога това е: „Съжалявам, приятелче, но ще трябва да изчакаш още час и половина до края на конференцията. Така че задръж“.

 

4. Свръхефективни детектори на лъжата.

Спомням си, че имах следния разговор с учител ветеран по време на първата си година като преподавател. „Не мога да повярвам – казах аз, – предната вечер са починали роднини на петима от учениците ми. Какво злощастно съвпадение!”
Ветеранът се усмихна: „Нека да позная – днес е трябвало да предадат голямо домашно, нали?“.  Аз бях потресен еднакво от това, колко лесно ме преметнаха и колко лесно тя се досети за истината.

 

 

(Забележка. С тази суперсила идва и суперотговорност. Да можеш да подушиш отдалече измамата, не означава, че трябва винаги да стоварваш вината върху децата. Понякога това е сигнал, че трябва да прегледаш методите си на учител. А може да се случи и детекторите да те подведат.)

 

5. Безстрашието на Супермен

УЧИТЕЛИТЕ НЕ СЕ БОЯТ ОТ НИЩО! Добре де, не съвсем от нищо. Например крайните срокове за предаване на административните отчети са си ужасяващи. Но извън тях доста малко са нещата, които могат да стреснат един учител.

 

Ние изнасяме представления 40 часа на седмица и то пред най-трудната публика на света. Подхвърлят ни неприлични реплики, замерват ни с хартийки и моливи, чували сме всевъзможни обиди. Деца са повръщали в ръцете ни. И все пак всеки ден 3,5 млн. от нас се отправят към фронтовата линия. (Безстрашие? Лудост? Понякога се чудя...)

 

Какви суперсили бихте добавили вие?

 

Източник: http://www.loveteachblog.com/

 

 

Още по темата:

8 неща, които хората не разбират за работата на учителя

ТЕСТ: 12 качества на изключителния учител

Малко смях за учители

 

20 отстъпка