Впечатления от книгата „ (Не) Искам да ходя на детска градина“

Впечатления от книгата „ (Не) Искам да ходя на детска градина“

Впечатленията ми от книгата на издателство "Клевър Бук" са, че тя е един практически наръчник за деца, на които им предстои среща с детската градина. Процесът на адаптация далеч не е само тръгване на детска градина, а дълъг процес, в който родителят спокойно да обясни на детето какво предстои.

Основна цел на изданието е да породи у детето представа за детска градина, да го запознае с нейните основни характеристики, като това е представено по пъстър и детски начин. В нея е представена класическа история за дете, което отказва да ходи на градина и говори за своите страхове и тревоги. Различното в тази история е, че се намесва по-голямо дете от семейството, което чрез собствения опит успява да повлияе на уплашеното си братче. Книгата спомага за изграждане на стабилна връзка между братята и сестрите.

Често казваме, че децата учат от деца и именно върху това е наблегнато тук.

Героите в книжката открито говорят за своите чувства, назовават ги и това кара детето, което слуша историята да изпита едно спокойстие от това, че и други деца изпитват тези тревоги.

Книгата предлага приятен, лек за четене и възприемане текст от авторката Мая Атанасова и прекрасни илюстрации на Антоанета Четрафилова. Детската градина е представена в своя пълен образ – засегната е темата за посрещането, за храненето, за мястото за съхранение на вещите, за игрите между децата, както и за времето на двора. На всяка страница има пъстри илюстрации, които биха накарали всеки възрастен да поиска отново да тръгне на детска градина. Разлиствайки страниците може читателят и слушателят да си припомнят цветовете, да разказват по картините, да измислят имена на децата и т.н.

Впечатляващото за изданието е, че накрая има 6 страници със задачки, които да развият у детето наблюдателност, внимание, логически мислене, фина моторика, концентрация и умение за запомняне на моменти от текста.

Книгата е подходяща и за деца, които от известно време посещават детска градина, защото родителят може да задава въпроси на детето от типа: да каже кои са имената на неговите приятели, да сравни играчките от книгата с играчките от реалната му детска градина, да каже по кое си приличат и по какво различават.

Като специалист съветвам родителите да подарят емоцията от четенето и запознаването с детската градина на децата си, защото те имат нужда от подготвка за новото начало. Адаптационният период ще направи детето по-спокойно и уверено по пътя, който му предстои, а Вие като родители ще сте изпълнили своята основна задача – да преминете по този път ръка за ръка с детето си.

Марина Тодорова, слухово-речеви терапевт, 11-годишен професионален опит основно с деца между 1 и 4-годишна възраст