25 изречения, които ще вдъхнат увереност на детето ви

25 изречения, които ще вдъхнат увереност на детето ви


Ти можеш всичко!

Начинът, по който родителят говори на детето си, се превръща в неговия вътрешен език. Знаем, че децата ни са способни на много – нека го потвърждаваме с думи. Избягвайте да използвате думи като „Ще се нараниш!“ или „Да не паднеш!“. Вашият тон и думите ви трябва да вдъхват увереност на детето.


Ти си смел!

Понякога трябва да казвате нещата на глас. Забелязали сте, че се е държало смело? Кажете му го. Може самото дете да не е забелязало.


Ще успееш!

Знаете, че децата ви имат нужните компетенции и средства, нали? Вашата увереност в това, облечена в думи, ще ги поддържа по пътя към успеха.


Вярвам в теб.

Щом вярвате в способностите на детето си – кажете му го. Това ще го вдъхнови и мотивира.


Ти можеш да се справяш със сложни задачи.

Понякога трудните задачи изглеждат невъзможни за изпълнение. Ако му кажете тази фраза, детето ще разбере няколко неща – първо, че вие разбирате трудността на заданието, и второ, че въпреки това то ще се справи с него.


Ще те обичам, каквото и да стане.

Децата ни трябва да чуват, че любовта ни към тях е безусловна, а не променлива, зависеща от дребни или големи провинения.


Хайде да пробваме заедно.

Всички ние понякога се нуждаем от приятелска ръка, която да ни подкрепи – уверете децата, че те винаги могат да разчитат на вас, когато са в нужда.


А ти как би го направил?

Задавайте въпроси. Като видите, че детето прави нещо трудно, го попитайте: “Как се справяш? Какво би подобрил следващия път?“.


Това е страхотно, разкажи ми повече!

Забелязвайте не само усилията на детето, но и го помолете да ви разкаже подробности за самия процес, чуйте гордостта в гласа му, когато ви обяснява как се е справило.


Как мога да ти помогна?

Когато детето не се справя, не се страхувайте да му предложите помощ. Дайте му да разбере, че винаги сте на разположение за съдействие.


Направи го толкова добре, колкото можеш.

Не можем винаги да печелим и винаги да успяваме. Но можем да правим най-доброто, на което сме способни. И е хубаво да научим децата си да го правят.


Знам, че е трудно, но по-рано си успявал.

Ако припомняме на детето си за минали негови успехи, то ще придобие достатъчно увереност, за да се справи отново.


Ти си добър.

Независимо от най-различните чувства, които изпитвате, детето ви трябва да знае, че вие го харесвате и приемате такова, каквото е.


Гордея се с теб.

Повтаряйте тази фраза не само когато детето е успяло в нещо, но и когато е опитало, но не се е справило, когато е овладяло трудни емоции, когато е пораснало и помъдряло още мъничко.


Даже когато се караме, ние се обичаме.

Обяснете му, че негативните емоции не означават край на любовта. Те трябва да се споделят и преодолеят.


Интересно, какво ще стане, ако…

Постарайте се да стимулирате любопитството у децата си, като им предлагате да помислят над възможности и вероятности.


Знаеш ли какво означава „сила на духа“?

Децата обичат да научават значението на нови думи. Разкажете им за силата на духа, устойчивостта и упоритостта – колко са важни те за постигане на поставените цели.


Искаш ли да чуеш една история?

Разказвайте истории на детето си, най-добре споделяйте личния си опит – как сте преодолявали препятствия и решавали проблеми.


Хайде да направим нещо лудо!

Покажете на детето си, че нещо, което то смята за невъзможно, е всъщност възможно – дори да е доста необичайно и дори малко лудо. Така то ще научи, че трябва да опитва.


Понякога новите неща изглеждат плашещи, но после ще видиш, че са хубави!

Малките деца обичат да имат позната обстановка и едни и същи хора около себе си. Важно е да им разказваме колко увлекателна и интересна може да бъде промяната, за да ги мотивираме да излизат от зоната си на комфорт.


Знам, че положи усилия, и се гордея с теб.

Ако човек, независимо от това, дали е малък, или е голям, положи усилия, то е важно те да бъдат признати, независимо от резултата. Та нали най-главното не е победата, а участието.


Струва ми се, че ти е интересно, хайде да научим повече.

Във всяка възраст трябва да стимулирате любопитството и жаждата към изследователство у децата. В резултат на това детето ще умее и ще търси нова информация и опит.


Понякога грешим и се учим от грешките си.

Пътят към порастването е осеян с неуспехи и важни житейски уроци. Не е нужно да засрамваме децата си, когато допускат грешки – по-важното е да ги научим да ги възприемат като урок.


Днес какво ново направи и научи?

Започнете разговор за порастването, промените и опасностите. С всяко преодоляно препятствие и новопридобито знание самооценката на детето ще расте.


Повтаряй след мен: „Аз мога!“

Положителните твърдения са мощен инструмент за стимулация на мозъка ни. Когато учим децата си да ги използват от най-ранна възраст, ние им осигуряваме прекрасно средство за бъдещия успех.


Автор: Деная Бараон, Източник: huffingtonpost.com


Още по темата:

10 родителски хитрости за по-щастливи деца

Как да разговаряме с децата си - 5-те езика на любовта

Страшна ли е родителската любов