4 начина да помогнем на децата си да се справят с трудностите

4 начина да помогнем на децата си да се справят с трудностите

Колкото и да не ни се вярва, децата ни непрекъснато срещат предизвикателства. Карат се с приятелчетата си, не успяват да се впишат в определена група, притесняват се от предстоящи промени.

Понякога тези неща ни се струват дребни и незначителни на фона на нашите „възрастни“ проблеми, а друг път сълзите в очите им разбиват сърцата ни.

При всички положения трябва да знаем, че детските тревоги и справянето/несправянето с тях могат да бъдат критично важни и да се отразят на живота им като възрастни.


Ето четири подхода, които можем да използваме, за да помогнем на децата си.


1. Да съчувстваме.

Най-нормалната родителска реакция е незабавно да решим проблема, който стои пред детето ни. Това обаче не позволява на негативната емоция да бъде докрай разбрана и изживяна. За децата е важно да знаят, че ние им съчувстваме. Заменете думите „Всичко ще е наред“ с „Разбирам те“, „Много е неприятно, знам“.


2. Да назовем чувството с вярното му име.

Помогнете на детето си да определи и изрази точно какво чувства. Когато децата изпитат силни чувства като ревност, ярост или унижение за първи път, те често казват „тъжен съм“ или „мъчно ми е“. Важно е да се научат да разбират какво чувстват и какво е причинило тази емоция. Знаейки истинската „болка“, ще започнат да търсят правилното лекарство за нея.


3. Обяснете ситуацията по „по-добрия“ начин.

Определени изследвания стигат до изводите, че основна характеристика на оптимистите е възможността да обясняват предизвикателствата пред тях като временни и конкретни. С други думи, оптимистичните деца виждат, че проблемът пред тях ще приключи след определено време и че няма да повлияе на целия им живот. За щастие, това умение може да бъде придобито от всеки.

Ето няколко примера как да описваме неприятните ситуации, така че да виждаме изход от тях:


А) Постоянно срещу временно обяснение на проблема.

Постоянно (песимистично): Никой никога няма да иска да седи до мен в стола на обяд!

Временно (оптимистично): Няма винаги да ям обяда си сам.


Б) Обобщение срещу конкретика:

Обобщение (песимистично): Животът ми е ужасен!

Конкретика (оптимистично): В момента имам затруднения.


4. Използвайте силните страни на детето си, за да преодолеете проблема.

За да помогнете на детето си в определена неприятна за него ситуация, вие трябва да сте запознати с всички важни фактори, свързани с нея (какво прави вашето дете, как се държат другите деца, как реагират възрастните около тях, имало ли е подобни случаи преди и т.н.). Щом разберете същността на проблема, потърсете решението, като първо оцените най-силните страни на характера на детето си. Какво е то – със страхотно чувство за хумор? Креативно? С внимание към детайлите?

Използвайте „специалните му суперсили“, за да измислите правилното решение.  


Източник: http://www.gozen.com/

GoZen е платформа, която предлага специални образователни програми за родители и преподаватели. С тяхна помощ те могат да помагат на децата да се справят с емоциите си в моменти на тревожност, както и да откриват своите силни страни.


Още по темата:

Моля, не помагайте на децата ми!

За агресивните деца на площадката

24 съвета към любящите родители


!Забранено е копирането, предаването, разпространението и съхраняването на част или на цялото съдържание на този текст, в каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на „Клевър Бук“ ООД.