Детето ми е на 2 години и все още не говори - какво да правя

Детето ми е на 2 години и все още не говори - какво да правя

Една съвместна рубрика със сайта Детето днес

 

ВЪПРОС:

Детето ми е на 2 години и все още не говори. Всички около мен ме съветват да го заведа на логопед или дори психолог – има ли нужда от това? Иначе е съвсем будно, адекватно дете, просто не казва цели думи.

 

ОТГОВОР:

Моите наблюдения са, че късното проговаряне при децата е често срещано явление днес. На възраст 2 години те имат доста широк диапазон от вербални и невербални възможности за изразяване.

Всяко дете се развива с различни темпове, но в  определена норма. Бих ви посъветвала спокойно, без да се тревожите излишно, да обърнете внимание на следните неща:

1. Следете дали детето ви има проблеми при хранене (при дъвчене, при преглъщане и др.), може ли да се изплези, дали се развиват добре фината и общата моторика, умее ли да проследи с поглед предмет, който държите.

2. Знае ли името си? Запушва ли си ушите при силен шум? Познава ли близките си хора? Посочва ли назован предмет на картинка или части на тялото си? 

 

 

Изпълнява ли кратка команда напр. „Дай куклата (играчката)!“? Отговаря ли на въпросите: „Как се казваш?“, „Какво искаш?“, „Как прави кучето?“. Осъществява ли контакт очи в очи, или избягва такъв? Маха ли ви с ръчичка за довиждане?

На 2–3-годишна възраст детето вече би трябвало да има свои думи почти за всичко; да си служи със словосъчетания от две думи (напр. „Мамо, дай!“), да използва съгласните звуци К, Г, Ф, Т, Д, и Н; да знае разлики в значението („ела–спри“, „под–над“ , „голям–малък“, „тук–там“‚  „горе–долу“ и др.). Водещото тук е да се установи дали детето разбира езика.

Ако след навършване на 2 години вашето дете все още произнася само отделни думи, но неясно или неправилно, ако произнася само първите или само последните срички на думата, ако не прави опити да използва думи, за да създава цели конструкции, трябва да посетите логопед.

 

 

Всъщност логопедична консултация би могла да бъде провеждана винаги когато сте притеснени, за да получите насоки и съвети, без да чакате детето да навърши 3 години. За правилното и навременно проговаряне бих ви посъветвала да говорите на детето ясно и отчетливо.

Обръщайте се към него по име. Може да посочвате предмети и да казвате техните наименования, да посочвате цветовете им, да обяснявате своите действия („Мама отваря шкафа, за да вземе…“), да четете книжки с кратки стихотворения, да разглеждате книжки с картинки, да пеете песнички, да играете игри с движения на пръстите: „Дай, бабо, огънче“, „Варило мишле кашичка“, „Семейство“ и т.н.

Избягвайте бебешкото говорене и измислените думички, колкото и мило да ви звучат. Категорично съм против използване на телефони, таблети и лаптопи от деца на тази възраст. Според мен те  възпрепятстват не само проговарянето, но и вредят на развитието на всички когнитивни процеси.

 

 

С времето речта на детето се усъвършенства и ако това не се случи, последвалата работа с логопед ще помогне на вашето дете да подобри речта си.

Ранната логопедична терапия може да спомогне за по-бързото и своевременно преодоляване на по-сериозен езиково-говорен проблем и впоследствие да не се стигне до изоставане в общото развитие на детето.

И не забравяйте, че тайната за спокойно отглеждане на едно дете и за неговото хармонично развитие се крие в три думички – любов, търпение и разбиране.

                                                          

На въпроса отговори Иглика Желязкова. Тя е логопед. В практиката си работи с деца и възрастни с езикови и говорни нарушения, както и с деца със специални образователни потребности и обучителни трудности. С нея може да се свържете на телефон: 0888822706

 

Още специалисти за работа с деца, можете да откриете на сайта Детето днес.

Още по темата:

Методът Монтесори - научи ме да се справям сам

Колко е важна социализацията за децата?

Детето казва "Няма! Не искам!" - какво да направим