5 игри за развитие на малкото дете

5 игри за развитие на малкото дете

 

1. ПОВТАРЯНКА

Детето ви е доста буйно и обича движението? Нека да насочим енергията му в правилното русло. Да играем на повтарянка! Застанете пред него и направете серия различни движения, които то трябва да повтори. Например – вдигате дясната ръка, навеждате се напред, изплезвате се. Нека детето да повтори тази поредица. Може да измисляте смешни движения, да правите гримаси и дори да танцувате. Увеличаването на вида движения в една поредица разширява обема на паметта и едновременно с това тренира вниманието и разкрива природната артистичност на детето.

 


2. ПРЪСТЧЕТА

Може да изиграете още една игра по правила, подобни на горните. Сложете детето да седне пред вас и му предложете да повтори поредица от жестове. Например – юмрук, голям палец нагоре, показалец и среден нагоре (като зайче), пак юмрук. Развихрете въображението си и се забавлявайте.

 


3. КОЙ Е ВКЪЩИ?

Тази игра е най-подходяща за деца около 2 годинки, но е любима и на по-големите братя и сестри. Нарисувайте къщички (от 3 до 8 бр. в зависимост от възрастта на детето) и изрежете прозорчетата им така, че да се отварят навън. Отделно намерете картинки с животни, които да се събират зад прозорчетата и ги прикрепете там. Покажете на детето кое животно къде живее, след това го накарайте да затвори очи и разменете местата на къщичките. То трябва да си припомни дома на всяко животно. Играта може да се усложнява, като се добавят нови къщички.

 


4. НАМЕРИ ФИГУРАТА

Тази игра не само развива паметта на детето, но и го запознава с геометрията и цветовете. Ще ви трябват карти, на които са нарисувани кръг, квадрат, триъгълник, ромб, кръст, като всеки от тях е в по 3-4 цвята. Първо показвайте картите на децата си, като ги назовавате, а после ги помолете да намерят конкретна карта от тях – например – къде е червеният триъгълник или жълтият кръг. Можете да увеличавате броя на цветовете или формите.

 

 

5. ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Помогнете на малкия лакомник още по-добре да опознае любимите си плодове и зеленчуци. За целта са ви нужни карти с необходимите изображения или пластмасови играчки. Покажете ги на детето, после ги съберете в кутия и го помолете да извади конкретен плод/зеленчук.



Още по темата:

Как да възпитате в децата си интерес към четенето

С малки деца у дома и навън - въпроси, отговори, трикове

Спортове за майки