9 тайни на обучението от известен невропсихолог

9 тайни на обучението от известен невропсихолог

Много родители искат да дадат на децата си най-доброто възможно образование, като не осъзнават, че за това не е необходимо да имат много пари или да пратят детето в най-престижното училище в града.

Ученият в областта на невронауката, професор Татяна Чернигорская, разказва за това, как можем да облекчим обучението на детето си и да го направим максимално ефективно.


1. Музикални занимания – колкото по-рано, толкова по-добре.

Когато детето учи музика, то започва да забелязва повече детайли, по-добре се концентрира, учи различните звуци и дължината на нотите и паузите, паметта му се подобрява.

Музикалните упражнения силно влияят на развитието на мозъка: основните зони, които са ангажирани с обработката на музика, са съвсем близо до участъците, отговарящи за развитието на речта.

Ако нямате възможност да осигурите музикални уроци на детето, то просто я слушайте заедно. Това ще ви направи по-умни, по-щастливи и по-продуктивни.


2. Почивката и сънят – най-добрите помощници в усвояването на знания.

Свикнали сме да мислим, че обучението се провежда зад чин или бюро и по време на него не трябва да се разсейваме. Но всъщност именно разсейването, почивката и сънят помагат на образователния процес. Най-доброто, което може да се направи, за да се усвои една информация, е тя бързо да се научи и след това да се легне да се спи.

Това е така, защото, за да попадне една информация в дългосрочната памет, са необходими време и определени химически процеси, които протичат в организма, когато той е в състояние на покой.


3. Движението подпомага обучението, а не му пречи.

Процесът на придобиване на знания е непрекъснат и затова няма никакво значение дали стоите на стол, лежите на диван или се разхождате в парка, важното е да ви е удобно.

Движенията много помагат на ученето – така тялото по-добре запомня информацията. Ако в момента на обучение вие сте били прав, движели сте се или дори сте карали велосипед, то това е подпомогнало запомнянето. Изследванията доказват, че движението подобрява паметта и като цяло влияе благотворно на активността на мозъка.


4. Метанавиците – по-важни от коефициента на интелигентност.

Всеки ден ние се сблъскваме с огромни обеми информация и разбира се, е невъзможно да запомним всичко. Но това не е и задължително. Далеч по-важно е да научим детето да разбира принципа на действие на различните неща, да му обясним как да учи, как да задържа вниманието си и как да съхранява в паметта си това, което е действително важно, как да се справя с претовареността от информация и как правилно да почива.

Марти Нюмайер в книгата си „Метанавиците – 5-те таланта в епохата на роботизацията“ разказва за тези таланти, които са особено важни в информационната епоха.

Това са емпатията и интуицията, уменията да реализираме плановете си и способността да учим. Според него творческото мислене и комуникационните умения имат много по-голямо значение от високия коефициент на интелигентност и количеството академични знания.


5. Дайте на детето си възможност да се пробва в различни сфери.

Светът около нас е интересен и многообразен. Позволете на детето да го види и изучи от различни страни – това ще го развие като личност и ще му помогне да се опознае по-добре, да открие своето призвание.

Важно е да се стремим мозъкът на детето ни да е свободен от стереотипи. Децата не трябва да действат само спрямо указанията на родителите и учителите. Необходимо е да им остава свобода за творчество, самоизразяване.


6. Не се страхувайте от грешките.

За да може човек свободно и пълноценно да опознава света и да се проявява творчески, той не трябва да се страхува от грешки. Постоянният контрол, на който се подлагаме от страха да не се провалим, намалява възможностите ни, пречи ни да успяваме и ни лишава от радостите в живота.

Най-лошото, което можете да си причините, е постоянното напрежение, че нещо сте пропуснали, че пак сте сгрешили, че не ви се получава. Това се отнася и за децата ви и отношението ви към техните грешки.


7. Развивайте фината моторика.

В съвременния свят ние на практика не пишем текстове, рядко четем книги – това формира друг вид човек, друг начин на мислене.

За малкото дете е много важно да върши колкото се може повече неща с ръцете си, при това фини операции – да реже с ножици, да прави фигурки от пластилин, да играе с мъниста, да връзва връзки.

Само така ще се развие добра фина моторика, а тя има огромно значение за формирането и развитието на речта.


8. Не позволявайте на мозъка да мързелува.

Всички ние се раждаме с различни способности. Но добрите природни дадености не гарантират успех. Ако не полагаме усилия, нищо няма да се случи.

Мозъкът деградира, когато не се натоварва със знания. Например, ако вие 6 месеца не ставате от леглото, мускулите ви ще атрофират. Същото се случва и с мозъка. Опитвайте се да редувате натоварването с почивки – така ще можете наистина да си починете и мозъкът ви няма да загуби „спортната си форма“.


9. Учете момичетата и момчетата по различен начин.

Момчетата трябва да се ангажират в занимания, свързани с движение – на тях им е много трудно да стоят спокойно. Трябват им повече свобода и пространство.

Също така е много важно с тях да се говори кратко и конкретно, да им се организират повече съревнования, да им се поставят реални задачи и да имат възможно най-малко писмени занимания.

За момчетата похвалата е много важна – това ги кара да са по-старателни. За тях е по-добре да са в по-студени помещения, иначе трудно ще се концентрират по време на часовете.

За момичетата важни са работата в група, общуването, емоциите, възможността да помагат на учителя. Не се страхувайте да им позволявате да се подлагат на „контролиран риск“ – за момичетата е важно да се научат да се справят с грешките си. Те обичат да им е топло и да има ярки цветове около тях – добре е класната стая да е такава.

Автор: Татяна Чернигорская, източник: ADME 

Още по темата:

Как да изберем извънкласни активности за детето си

Защо децата се нуждаят от много малко

Защо момчетата се сблъскват по-често с проблеми в училище от момичетата