Защо децата лъжат и какво да правим, когато това се случи

Защо децата лъжат и какво да правим, когато това се случи

Едно от най-големите предизвикателства пред родителите е фактът, че техните деца все някога ще ги излъжат. Честността е много важна за повечето хора и първият път, когато детето изрече лъжа, често оставя родителите изненадани и разочаровани.

Изричането на лъжи се увеличава по време на училищните години и това е трудно да бъде предотвратено, още по-малко е реалистично да се очаква от детето да е искрено през 100% от времето.

Въпреки това има някои неща, върху които може да помислите, за да разберете защо детето ви лъже и какво може да направите по въпроса.

 

5 причини, поради които детето най-вероятно ви лъже

 

  • За да се предпази. Това е най-често срещаната причина, поради която децата лъжат. Често те просто не искат да разочароват възрастния (обикновено техните родители) или пък опитват да се измъкнат от неприятни или неясни последствия.
  • Отрицание. Децата понякога лъжат, за да избегнат срещата с болезнени ситуации, чувства или спомени. Това може да се случи при внезапна смърт на някого от семейството или на домашно животно. Детето отказва да повярва, че това се е случило, и настоява, че те просто са заминали някъде надалеч.
  • Подражание. Детето може би просто следва примера на хората около него. („Никога недей да лъжеш“ – казвате на детето си, а кога за последно споделихте истинската си възраст?)
  • Печалба. Хората се мотивират често, когато получават награди, и вероятно вашето дете би скалъпило някаква лъжа само и само да получи възнаграждение.
  • Себевъзприемане. Този пример е като омагьосан кръг. Ако детето често е наричано „лъжец“ или действията на околните показват, че не му вярват, то детето се опитва да промени тези схващания и да спечели доверието на другите хора чрез лъжа.

 

3 начина да окуражите искреността

Учете го чрез примера си, бъдете добър модел за подражание и говорете за това колко е важна честността. Уверете се, че то е наясно колко важна черта на характера е за вас искреността.

Винаги използвайте едни и същи очаквания за честност към него и към себе си. Изисквайки на 100% искреност от детето ви, докато вие често прикривате или недоизказвате истината, просто ще го накара да ви уважава по-малко и да започне да лъже по-често.


  • Дайте възможност на детето си  да оправдае постъпката си. Всеки понякога се изправя пред изкушението да излъже, когато е хванат на тясно. (Спомняте ли си за последния срок, който изпуснахте миналата седмица?) Ако доказателството е ясно като например кой счупи буркана за курабийки, не изисквайте от детето пълно признание.
    Поемете ситуацията в свои ръце. Ако не сте сигурни какво точно се е случило, мирна дискусия ще свърши много по-добра работа, отколкото заплахите с наказание, за да изкопчите истината.
  • Семейно обсъждайте значението на откритостта и честността. Когато станете свидетел на примери (както навън, така и вкъщи) на честност (или нечестност), посочете ги на детето си. Обсъдете различните видове държание и приемете, че съществува тази неизменима част от човешкото съзнание, която винаги ще ви изкушава да излъжете.
    Хвалете честността както на публични личности, така и тази на членовете от семейството. Показвайте на детето си хора, на които да се възхищава заради характера им (започвайки с родителите).


Още по темата: