Детето казва „За нищо не ме бива“ - какво да направим

Детето казва „За нищо не ме бива“ - какво да направим

Откъс от книгата "Помогнете на детето си да развие своята самоувереност"

 

„За нищо не ме бива“ е всичко, което казва, когато я помоля да ми разкаже как е минал денят ѝ в училище.“

 

Разликата между самоувереност и самохвалство

Познавате ли много възрастни, способни да говорят позитивно за себе си, да изразяват удовлетвореност от своята личност, своите действия? Нашата култура ни подтиква към скромност. Направено изследване посочва, че 67% от запитаните французи предпочитат да затаят хубава новина, за да не предизвикат завист…

 

 

В нашето общество е по-приемливо да говорим за съмненията и слабостите си. Ако запитате хората около вас: „Какви са вашите качества?“, несъмнено рискувате да не получите отговор или да ги притесните: „Така не се прави“, или пък: „Мога да ти кажа кои са моите недостатъци, но качествата ми!…“. Така че всички ние, без изключение, сме повлияни от схващането, че съществува връзка между осъзнаването на личния потенциал и самохвалството.

 

Вредният ефект от това да имаш негативна представа за себе си

Но когато детето е пред позитивно настроена публика, повтарящата се неспособност да говори за себе си положително, да се възнагради и за най-малкия успех може да е тревожен знак за пукнатина в представата, която има за себе си.

 

 

Възможно е в главата му да се въртят като във водовъртеж отрицателни оценки, които самò си поставя, без да го осъзнава. Трябва да прекратите този процес, защото той постепенно разяжда увереността на детето. Изразяването на собствените силни страни под формата на картинки, на игра и подкрепата на обкръжението ще му помогнат да погледне на себе си по друг начин.

Така то ще знае, че може да разчита на козовете, които крие в ръкава си, и това ще промени вътрешния му диалог, то ще е по-благосклонно към себе си.

  

 

Силата на вътрешния диалог

Този „вътрешен диалог“, който водим постоянно със самите себе си, е защитен фактор, когато е окуражаващ: „ще успея“, „притежавам силата да се справя“, или пък ограничаващ, когато е негативен: „много съм зле“, „не знам как да се справя“. Вярата в собственото „аз“ увеличава шансовете за успех.

 

Ето едно упражнение, което можем да правим с детето, за да му помогнем да започне и поддържа един позитивен вътрешен диалог:

Прочетете повече в книгата "Помогнете на детето си да развие своята самоувереност"

 

Още по темата:

Детето казва "Няма! Не искам!"

Когато детето лъже - какво да направим

Детето и усещането за вътрешна сигурност