Готово ли е детето ви да тръгне на детска градина?

Готово ли е детето ви да тръгне на детска градина?

Тази статия е част от книгата "50 игри и упражнения, които подготвят за детската градина"

Всяко дете се развива по свой собствен ритъм и това важи с пълна сила за неговите социални и училищни умения. Някои деца ще са готови на 24 месеца, други – на 3 или 4 години. Все пак датата за постъпване в първа група на детската градина наближава: сигурни ли сте, че детето ви е подготвено за тази промяна?

 

Ако искате да се ориентирате какво ще се очаква от него в детската градина, вземете предвид тези въпроси:

 

  • Детето ви умее ли да се изразява правилно?

Ако то може да формулира и комуникира кратки изречения, останалите деца и възрастни в детската градина ще могат да го разбират по-добре. Ако е способно да изрази своите идеи, нужди или желания, ще се приспособи по-лесно към новото си обкръжение.

 

  • Общително ли е и лесно ли завързва контакт с чужди хора?

Да си в детска градина, означава да живееш в колектив, с деца и възрастни, които са извън семейния пашкул. Ако вашето дете се чувства по-скоро комфортно с чужди хора, ако приема да остава с човек, различен от вас, има голям шанс то да е готово да се отдели от вас.

 

  • Притежава ли минимална самостоятелност?

По-голямата част от детските градини изискват децата да умеят да поддържат себе си и околната среда спретнати. Детето ви способно ли е да помоли да отиде до тоалетната? Може ли да си измие ръцете? Ще съумее ли само да съблече якето си и да го закачи на закачалката? Храни ли се самостоятелно и използва ли прибори?

 

  • Ще може ли да участва в групови игри?

Вашето дете обича да се движи, да бяга и да подскача, да се качва по стълби, кара триколка, тротинетка или колело без педали. То обича да с занимава с лесни настолни игри, да сглобява конструктори, да си играе в пясъка или да прелива вода. Ако това е така, детето вече е развило фината си моторика достатъчно, за да се включи в учебния процес в градината. То със сигурност е готово да взема участие в групови игри.

 

  • Способно ли е да се концентрира и да внимава?

За да остане съсредоточено и да завърши дадена дейност, детето ви трябва да положи значително умствено усилие. То трябва да задържи вниманието си върху определена задача или игра, без да се разсейва. Неговата способност да се концентрира ще се развива и нараства постепенно, докато расте.

 

Вашето дете се подготвя да направи първите си крачки в детската градина: това е много емоционален момент както за малките, така и за възрастните. За да го подготвите добре за тази важна промяна, ви предлагаме 50 игри, които да играете заедно.

 

Автор: Мари Коста, част от книгата "50 игри и упражнения, които подготвят за детската градина"

 

Още по темата:

Упражнение за развитие на речта - за деца в детската градина

Как детето да стане самостоятелно преди детската градина?