И отново за конкурса - БЛАГОДАРНОСТ и ПОДАРЪК за всички участници!

И отново за конкурса - БЛАГОДАРНОСТ и ПОДАРЪК за всички участници!

Конкурсът "Как изглежда пролетта" премина много успешно - участваха над 490 детски екипа и проектите бяха великолепни - забавни, креативни и неочаквани. Изборът беше толкова труден, че решихме да предоставим не 13, както бяхме предварително обявили, а 35 награди.

Надявахме се и очаквахме, че изработката на проектите ще бъде полезно и приятно занимание за децата. Ще стимулира креативността им, ще ги научи да планират, да подобряват моториката си и работата в екип - дано това се е случило!

Това, което не очаквахме, беше негативната обратна връзка, която получихме от 5-6 преподавателя във Фейсбук, които ни упрекнаха в некоректност, лоша организация и липса на бизнес нюх (дори :). Няма да коментираме тона, начина и адекватността на исканията (защото бяха точно това, не съвети и препоръки, а ИСКАНИЯ), но ще отговорим тук на някои въпроси и ще надградим конкурса още малко.

И така:

1. "Всички участници ТРЯБВА да получат грамоти! Винаги така се прави!"

Ние не сме държавно предприятие, нито сертифициращ орган. Грамотите може би имат някаква важност за възрастните, но не вярваме, че това е валидно за децата. Признаваме обаче, че дължим на участниците - малки и големи - благодарност. Ние я изказваме във всяка публикация, свързана с конкурса, но я направихме и във вариант, който може да се разпечата и покаже на децата и дори залепи на табло, стена и т.н., при желание. Ето тук:

 

2. "Всички участници ТРЯБВА да получат утешителна награда - по 1 кутия карти или 1 книга, защото сте ДЛЪЖНИ да не ги разочаровате! Трябвало е да си предвидите този бюджет!"

Правилата на конкурса са ясно написани и в тях е упоменато колко награди ще бъдат раздадени -13 бр. Ние ще раздадем 35, защото това е ресурса, който искаме да отделим. Не смятаме, че мотивацията за участие трябва да е наградата, по-важен за нас е пътят, а не крайната точка. Така ще бъде и занапред - моля, имайте го предвид и преценявайте дали да участвате в бъдещи наши конкурси.

Но все пак имаме подарък за децата - защото е пролет и за да продължим още малко добрата емоция от проекта. Можете да разпечатате КНИЖКАТА ТУК:

 

3. "Искаме да видим наградените проекти, за да видим как са се справили колегите!"

Наградените проекти ще бъдат качвани поетапно в периода от 1 до 8 април 2024г. Резултатите бяха обявени в петък следобeд, следователно може да се очакват по-нататъшни действия от понеделник, а не в събота и неделя, както беше изискано от по-нетърпеливите.

 

4. "Щом не показвате проектите, значи има нещо некоректно в подбора!"

Наградените проекти ще бъдат качвани поетапно в периода от 1 до 8 април 2024г., както написахме по-горе.

Как стана избора на проектите:

Изборът на проектите се извърши от 3 души от екипа ни, като всеки от нас избра по 12 от 490-те проекта, а после заедно разгледахме, обсъдихме и избрахме 35-те наградени. Критериите бяха обективни и субективни. Обективните бяха - повече детайли и елементи, различни материали, видимо участие на децата, а не толкова на учителите. Субективните бяха - какво най-много е харесало на 3-та в журито - за един основният критерий беше оригиналност, за друг мащаб, за трети - много детайли и т.н. Но общото ни мнение беше, че всички деца заслужават похвала и поощрение за участието си. И всъщност целта на конкурса беше те да усетят удовлетворението от творчеството и екипната работа, да развият въображението и уменията си за планиране.

Ще припомним, че благодарност към децата и учителите, можете да разпечатате ТУК.

 

А дигитален подарък КНИЖКА ЗА ОЦВЕТЯВАНЕ ТУК:

 

И за да опишем цялостното настроение на конкурса, ще цитираме и друг преподавател:

"Благодарим, че дадохте шанс на децата да развият творческо и креативно мислене, да представят пролетта през своите очи! Честито на победителите!"

 

Пожелаваме слънчеви, пролетни дни, здрави деца и учители и ползотворна екипна работа!

 

Кои са наградените в конкурса, както и неговите условия, можете да видите тук:

Конкурс за деца и учители - Проект "Как изглежда пролетта?"