Идеи за летни игри на улицата

Идеи за летни игри на улицата

За децата лятото е любимо, защото могат да играят навън. Чрез игрите те се учат да преговарят и договарят, да спазват правила, да работят в екип.

Да не говорим за чисто физическите ползи – по-здрави мускули, по-добра координация, развиват се паметта и речта на децата. Ето няколко идеи за игри на улицата, двора, плажа, в които може да се включите и вие:

 

1. Щафета

Ако имате топка, ето няколко щафетни игри, които гарантират забавление за участниците (а и зрителите):

-       Участникът трябва да стисне топката между колената си и да дотича до финала – печели този, който успее, без да я изтърве нито веднъж, и/или за най-кратко време.

-       Участникът трябва да придържа топката върху две пръчки и да стигне възможно най-бързо до финала, без да я изтърве. За всяко изтърване се полага наказателна точка.

-       Двама играчи от един отбор притискат топката помежду си, като опират чела в нея. Така трябва да стигнат до финала. Побеждава отборът, който е стигнал най-бързо и с най-малко изтървания.

 

 

2. „Аз знам пет…“

Играчът тупа топката и едновременно с това говори: „Аз знам пет…“ (града, села, момичешки имена, момчешки имена, плода, зеленчука и т.н.). С всяко тупване на топката трябва да казва по едно име, когато приключи, подава топката към друг играч. Този, който сгреши, излиза от играта.

 

3. Ям/не ям.

Децата се подреждат в редица. Пред тях застава едно от децата с топка в ръка. Играта започва, когато детето казва името на предмет и хвърля топката към някое от децата.

Ако предметът става за ядене, например „ябълка“, детето трябва да хване топката, ако не – да я остави да падне на земята. Който сбърка, излиза от играта, който остане последен – печели.

 

 

4. Уцели мишената.

На земята трябва да се начертае кръг или, за да се усложни, няколко кръга един след друг. Играчите трябва да уцелват кръговете, като стрелят от определено място.

Играта може да се усложни, като хвърлянето може да става само когато участниците са с гръб към мишените, или да се хвърля само с една ръка, или през рамо, или под единия крак.

 

5. Сипи вода.

Страхотна игра за плажа и за по-големи групи деца. Всеки отбор се състои от минимум 3 деца, които се подреждат едно зад друго, като всяко държи кофичка.

Първият играч пълни кофичката си с вода и трябва да се опита да излее водата си, докато е с гръб към другия играч. Накрая двата отбора мерят водата, която са успели да пренесат, и печели този, който е запазил по-голямо количество.

Още по темата:

Не претоварвайте детето със занимания през лятната ваканция! - съветите на един психолог

Какво да правим с децата си през лятото - идеите на един родител

10 съвета за по-весела ваканция