Какво казва Радостина Христова за поредицата "Бъди" - Идея за игра с деца от 4 до 7 години

Какво казва Радостина Христова за поредицата "Бъди" - Идея за игра с деца от 4 до 7 години

Автор: Радостина Христова, Radostna mama

Последните дни сме изцяло у дома и ни трябва доста въображение да играем с Боян / на близо 4 г / и Деян / малко преди 2 г /. Затова често прибягвам до картите на Клевър бук, които не само учат децата, сплотяват семействата, но и ти помагат времето вътре да премине неусетно.

На какво играем с малкия вече писах тук:

Идея за игра с най-малките / 2 – 4 г / + видео

A за по-големите има още по-интересни и забавни карти, които не само образоват децата, но и помагат на родителите лесно да им предадат важна информация под формата на игра, картинки и прости текстове.

За мен сега най-актуални са картите “Бъди здрав”, но не по-малко важни са “Бъди щастлив” и “Бъди в безопасност”, сякаш правени не само за малките, но и за нас тези дни, а че децата истински се забавляват и се учат да разсъждават е допълнителен бонус.

Ето какво правим ние с Боян:

  • избираме си тема, защото имаме и трите от поредицата;

  • отваря кутията с карти, изважда химикала, който рисува върху тях и може да се трие след това;

  • и Боян заявява: “Хайде, чети!”.

  • Всяка карта има две страни – от едната има информация, ново знание и рисунка към него, а на другата – игра, по която детето да рисува само

  • после продължаваме, докато се измори, защото понякога тези карти предизвикват толкова много въпроси, размисли и емоции, че групово си почиваме от проведената дълбока комуникация 

  • накрая аз трия с обикновена салфетка всички нарисувани карти, за да са подготвени за следващия път

В началото си мислех, че ще му омръзнат, защото веднъж ги е играл. Но не! Той си ги иска пак и пак, защото вече знае отговора и иска да демонстрира знание и бързина.

Носи си ги в раница при баба му, навън, или където ходи, иска да са с него. Освен това винаги дава допълни описания към картите на база скорошни разговори или нещо, което случайно е научил по темата.

 

 

С играта “Бъди здрав” се дават ценни съвети на малките как да се грижат за себе си, за тялото и ума си. Има карти за храненетохигиенатадвижениетолюбимите занимания, дори има и физическа активност, защото се показват различни  упражнения за тялото и за ума, методи за отпускане и почивка.

Чрез забавни илюстрации детето повтаря и запомня важни неща, които го правят по-здрав, а в нашия случай учи и по-малкия си брат на всичко ново, което е разбрал. Изкефих се и на книжката в кутията, която още веднъж обяснява и затвърждава наученото в игрите.

В играта “Бъди щастлив” ключовите послания са 4:

Обичай,

Грижи се,

Не скучай,

Развивай се.

Така приятно ми е да се занимавам с Боян, докато играе, защото в простите думи и картинки има дълбоки мисли, върху които ние е добре чат-пат да се замисляме ????

 

В играта за деца от 4 до 7 г “Бъди в безопасност” детето научава основни положения в случай на проблем – ако се загуби, как да се пази в игрите, какво да прави в природата, как да пресича, да се държи и подобни.

Понякога така се изненадвам от предварителните знания, които Боян е натрупал в градината, че с усмивка само затвърждаваме, но има и случаи, в които той чува за първи път ситуации и проблеми, в които после знае какво да прави.

Така израства по-уверен и спокоен, не се налага постоянно да казвам “Не, Не”, защото той вече знае последиците от една или друга проблемна ситуация, както и намаляваме страха от евентуални кризисни ситуации – например да се изгуби в парка или мола.

 

 

За финал само ще добавя, че откакто Боян играе с тези карти, постоянно ги купувам за подаръци на други деца, препоръчвам ги на родителите в детската му градина, дори си мисля, че се задължителни за улеснение на учителите там. А приятелка ми сподели, че са супер и за деца, на които им предстои изпит за предучилищна или първи клас.

Цялата поредица вижте тук. Специалният клип за поредицата "Бъди" от Радостна Мама вижте ТУК.

 

Вероятно вече ги познавате и ползвате, но ако решите да добавите някои в поредицата си или да пробвате нови, можете да ползвате промокод radostna, който ви дава 10% отстъпка от всички поръчки на сайта www.cleverbook.net 

 

Автор: Радостна Христова, #Радостнамама на две момчета с разлика година и 11м. Когато не отглежда деца, пише в блога си, публикува снимки в InstagramFacebook и качва клипчета в Youtube канала си. Въпреки че организира множество събития и е постоянно заета, тя не забравя да се радва и на малките неща като четенето на книги.