Искате по-щастливи и спокойни деца? Опростете света им!

Искате по-щастливи и спокойни деца? Опростете света им!

Ако имате усещането, че губите контрол над ежедневието си и не успявате да поддържате пълноценна връзка с детето си – време е да опростите живота си.

Ползите от това опростяване са много. Вашият живот ще се изпълни със смисъл, а децата ви ще разцъфтят, защото ще имат времето и силите да изследват света около тях без ограниченията на „твърде многото неща“.

„Твърде много“ винаги е стресиращо, независимо дали става въпрос за неща, дейности, избори или ангажименти – винаги да бързаме от задача към задача, без да имаме времето да почиваме или играем.

Когато опростите света на детето, вие помагате пространството около него да се изпълни със спокойствие и творчество.

 

 

Започнете от детската стая

Разчистете я заедно, като предварително си поставите цел – да има повече пространство, да няма играчки извън шкафовете и кутиите, да намалите броя на кутиите, пълни с играчки. Може да сложите лимити – не повече от 5 плюшени животни, 5 кукли, 5 други игри и т.н.

Отделете играчки за подаряване. Някои изхвърлете, а други приберете на място, откъдето след време може да заменяте омръзналите вече играчки със забравени такива.

Вие самите определете няколко неща, които да останат – „изборът на мама и тате“, фокусирайте се върху играчки, които, макар и да не са първият избор на детето, знаете, че ще събудят креативността му. Например – музикален инструмент, конструктор, семейна игра, творчески комплект.

Подредете на видно място няколко любими книги. Останалите приберете в специално обособена библиотека. От време на време посещавайте „библиотеката“ и избирайте нови любими неща за четене.

След разчистването оставете децата да се ориентират в промяната и сами да открият начини да играят с наличните играчки.

Нека почивката и свободното време станат ваш приоритет

Променете вашия график така, че да имате повече свободно време. Звучи странно, но го направете – вкарайте в забързания си график свободни часове, в които не сте планирали нищо.

 

Осигурете това и на децата ви. Те са физически и умствено претоварени с уроци, домашни, допълнителни занимания – това води до желанието им, когато се приберат вкъщи, просто да седнат пред устройството и да не правят нищо.

За да излезете от този омагьосан кръг и да върнете радостта, спонтанността и креативността в живота им – намалете ангажиментите им и ограничете времето пред устройствата (не ги забранявайте, просто въведете правила за ползване).

Когато децата са отпочинали физически и умствено, те с удоволствие ще играят – това е естественото поведение за тях. Ако са загубили навиците за игра, припомнете им и играйте с тях :)

Радвайте се на обикновените неща

Не е нужно да планирате скъпи пътувания или екскурзии, да купувате огромни и скъпи играчки. Децата ще запомнят как заедно сте правили палачинки и колко забавно сте си изкарвали по време на вечеря. Звучи примамливо да покажете Мозамбик на децата си, но всъщност те ще се забавляват чудесно на най-близкия минерален басейн, стига вие да сте с тях и да сте оставили настрани телефона и лаптопа.

Не забравяйте да давате добър пример – не бързайте, не тичайте от ангажимент на ангажимент, спирайте и почивайте. Обръщайте време на себе си, децата си и хобитата си.

Ако вие се наслаждавате на ежедневието си, ще покажете на децата си колко красота и удоволствие човек може да получи от обикновените неща. Така вероятността да пораснат и да станат неудовлетворени и вечно недоволни възрастни ще стане много малка.

Автор: Таня Илиева

 

 

 

Още по темата:

Защо децата се нуждаят от много малко?

Време е да организирате ДА ден у дома!

15 начина да прекараме време със семейството си без телевизор и без устройства