Как да направим лятото интересно за децата ни

Как да направим лятото интересно за децата ни

Обикновено посрещаме лятото, изпълнени с енергия и планове – ще си починем, ще отметнем работа, ще организираме перфектните три месеца за децата си…

 

Уви, очакваме твърде много от тези три месеца. Ако се стараем да го прекараме по най-добрия начин, то ние просто ще се изтощим и ще го похабим.

 

Ето няколко идеи как това да не се случи:

Откажете се от перфекционизма и почивката в стил инстаграм. Избирайте места за отдих, които са удобни и достъпни за вас.

Може там да няма супераниматори, но детето ще е щастливо на двора, а вие няма да трябва да се тревожите къде точно е из огромния хотелски комплекс, тип ол инклузив.

Ако вие се чувствате добре, поставете си мислен лайк и не се сравнявайте с познатите си от социалните мрежи.

 


 

Децата не обичат да скучаят, но това не означава, че трябва да им организирате празник всеки ден през ваканцията. Дайте им повече свобода и възможност сами да избират заниманията си.

Ще се изненадате от фантазията им. А и след малко скука децата сами откриват начин да се забавляват с уж омръзналите им играчки.

 

Купете най-различни материали за творчество – от сапунени мехурчета до блясък в кутийки и на хартийки. Лятото е време за творчески експерименти. През годината обикновено не ни стига времето за това, защо да не го компенсираме сега? Ако нямате идеи, погледнете в Youtube и Pinterest.

 

 

Пътуванията в прекрасни, далечни страни са нещо хубаво, но могат да бъдат изтощителни, а и скъпи. Дали пък около вас няма места, които да посетите и да се забавлявате? Например гора, езеро, музей, парк, изложба и т.н.? Изберете място, за което не се налага да се подготвяте дълго и да хабите твърде много ресурси.

 

Направете си списък с филмите, които да изгледате през лятото. Ходенето на кино е празник за децата, а и за вас, признайте си.

 

Дайте възможност на себе си и на детето си да си почине и да не се напряга за нищо, дайте тази възможност и на себе си. Не го записвайте на курсове по математика или английски, не правете списък на музеите, които да посетите. Да нямаш нищо за правене, е един много полезен и рядък опит за днешните деца.

 


Това, с което обаче трябва да се заемете, е отношенията с децата ви. Говорете си с тях, споделете неща за вас, попитайте ги за нещата, които ги вълнуват. Не ги осъждайте, не критикувайте, просто слушайте и споделяйте разсъжденията си.

 

Играйте с вода – отидете до река, езеро, надуйте басейн в двора, сложете леген на балкона. Водата трябва да е неразделна част от лятото.

 

Правете сладолед и яжте сладолед – с ягоди, с боровинки, с шоколад. Още по-добре ще е, ако сами берете плодовете за него.

 

Ходете боси – това е една от най-добрите практики за укрепване на имунитета.

 

Играйте навън с децата си – на топка, на въже, на дама, на гоненица, на криеница. Вижте повече идеи тук.

 

Ефективната почивка не е задължително ефектна, тя може да е съвсем простичка. Цяла година чакаме лятото, за да се отпуснем, затова нека го направим качествено!

Автор: Ива Линева

 

Още по темата:

Правилата вкъщи по време на ваканция

ЗА И ПРОТИВ ДЪЛГАТА ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ

10 съвета за по-весела ваканция