Как да подберем първата книга на детето си - препоръки

Как да подберем първата книга на детето си - препоръки

Първата книга е нещо много важно – като първото прохождане, първата дума и първото зъбче. Това много често е книгата, която определя интереса на детето към книгите като цяло. Затова е добре да я изберем умно.

 

1. Рекламирайте

Подготвяйте детето за четенето на книга, като предварително му разказвате историята от нея.

Всъщност това е много лесен и ефективен метод, с който да тествате интереса на детето към конкретната книга. Децата харесват обичайни, повтарящи се действия – колко пъти са ви карали да четете една и съща приказка или да пускате една и съща песен?

Ако детето хареса историята, която му разказвате, а после я види пресъздадена в картинки и текст – със сигурност сте осигурили първоначалното желание за прочитане на книгата. Но крайният успех на начинанието може да зависи от следните фактори:

 

2. Улеснете

Изберете книга с едри букви и четим шрифт. Излишно е да създавате каквито и да било технически затруднения на детето. То с лекота трябва да вижда и разпознава буквите.

Вашата цел не е да създадете препятствия, а да улесните пътя му към книгите. Има много красиви книги, които са с нечетими и „завъртени“ шрифтове и които, вместо да привлекат, изнервят и обезкуражават малкия читател.

 

Аз се уча да чета

 

3. Мотивирайте

Нека първите текстове, които детето прочете, да са съставени от ясни и кратки изречения, по възможност без твърде сложни или остарели думи.  Добре е книгата да е с малко страници. Така детето ще я прочете бързо и лесно и ще се почувства победител – та той току-що прочете първата си книга!

 

4. Оставете детето да избере

Илюстрациите са много важни, особено за днешните деца, които от малки са страстни почитатели на телевизията, видеоканалите в интернет и т.н. Но не забравяйте, че това, което вие смятате за красиво, невинаги е това, което харесват децата ви.

Да, факт е, че родителите са отговорни за образованието на децата си – включително естетическото такова, но това няма как да стане насила. Да не говорим, че представите за естетика, красота и стил са различни за всеки. Съобразете се с интересите и предпочитанията на детето си.

 

5. Съобразете тематиката

Изберете тема, която живо вълнува детето ви. Да, ясно е, че вие искате да му прочетете за любовта, приятелството, самотата, страховете и един куп други духовни теми.

Но понякога нещата, от които се интересуват децата, са съвсем простички – нови играчки, сладки животинчета, скарване с другарчета, случки в детската градина. Фокусът в началото трябва да е детето да прочете книгата и да я хареса. Сега е време за придобиване на навик за четене – по-късно ще дойде времето и за навика на осъзнаване.

 

Аз и другите

 

 

6. Смейте се!

Изберете забавна история. Това е само предложение, но повярвайте ми, хуморът винаги печели. Децата обичат смеха, радостта, позитивните усещания. Забавните случки ще задържат вниманието на детето и ще му доставят удоволствие.

А това е нещото, което искаме да го научим – че да четеш, е удоволствие. С времето детето ще разбере, че книгата може да те разсмее, разплаче, вдъхнови, разгневи и това е част от силата ѝ. Но нека да започнем със смеха.

 

7. Обсъждайте заедно

Изберете книга, която самият вие харесвате, или се постарайте да харесате книгата, която е избрало детето ви. Защото е хубаво, след като я прочетете, да я обсъдите – какво се е случило, какво му е харесало, а какво не. Постарайте се да задавате въпросите и да слушате. Придържайте се към правилото 80% слушане, 20% говорене.

 

книги за родители

 

Четенето на книга е по-трудно от гледането на филмчета, защото изисква повече усилия. Предизвикателството пред родителите и учителите е да покажат, че трудностите се възнаграждават.

 

Книгите ни позволяват да преживяваме хиляди животи, да посещаваме други светове, да се учим и да се развиваме като личности.

 

И всичко това започва с малки стъпки – на малките деца към техните малки книжки.

Нека им помогнем. 

 

Автор: Петя Маринова

 

 

Още по темата:

7 начина да създадете малък читател - за деца от 3 до 5 години

8 начина да създадете любима детска библиотека у дома

Колко е важно да имате книги в дома си