Как да помогнем на детето да съхрани знанията си през ваканцията

Как да помогнем на детето да съхрани знанията си през ваканцията

Ето, настъпи така дълго чаканата ваканция! Децата са щастливи. Край на ранното ставане, домашните, тестовете и контролните. Предстои лято, развлечения и почивка! Но всеки родител малко или много се тревожи: как да запазим получените в училище знания? Много вероятно е без постоянните упражнения и повторения на материала информацията с лекота да се изтрие от главите на хлапетата.

Какво да правим? Как да помогнем на детето да запази нивото, до което е стигнало?

1. Вслушайте се в препоръките на вашия учител (вашите учители). Ако няма такива – попитайте. Възможно е да ви предложат интересни книги, сайтове с игри, ютюб канали и други полезни източници.

Съобразете се с вкуса на детето – купете му микроскоп, комплект истински инструменти, телескоп, комплект на младия химик или физик, книга за хербарий или читателски дневник. Главното е да е нещо, което детето ще използва. Дори можете сами да изработите някои от тези неща или пък да ги намерите безплатно – на тавана. А може да ги откриете на суперниски цени в магазинчетата за 1 лев или в сайтове за вещи втора употреба.

Планирайте полезни развлечения за лятото – посещения на музеи, театри, исторически местности, семейни разходки в парка, на морето, в гората или на реката.

 

2. Четенето.

     - Обградете детето с книги. Избирайте теми, които му харесват.

     - Водете си читателски дневник. Предложете им да изписват красиво имената на произведенията, да рисуват някои от основните герои или събития. Да отбелязват най-интересните моменти и т.н.

     - Запишете детето в библиотеката

     - Посещавайте регулярно с детето книжарница и му помагайте да направи избор.

 

3. Писането.

     - Предложете на детето да си води дневник. Купете красив тефтер, където може да си записва плана за деня или месеца. Какво се е случило. Пожелания и мечти.

     - Ако имате приятели и роднини, чийто рожден ден е по време на ваканцията, задължително предложете на детето да им надпише (а защо не и изработи) поздравителна картичка.

     - Предлагайте на детето да пише списъка с продуктите, когато планирате да ходите в магазина, а когато отидете там – да следи по него покупките (да задрасква).

     - Ако сте планирали посещение на музей, театър или други развлечения, предложете да си направи план на посещението, да запише очакванията си, а после да напише впечатленията си.

     - Не се карайте на детето за грешките и не ги поправяйте. Просто му напомняйте как се пише правилно тази или онази дума. Позволете му самò да си ги поправи с коректор.

 

4. Математика.

     - Намерете сайтове, в които математическите задачи са представени под формата на игри.

     - Изберете книги, в които математическите задачи са в по-интересна/иновативна форма – със стикери, с прозорчета, оцветяване, за многократно писане (изтриваеми).

     - Не изисквайте детето да се занимава прекалено дълго. Страница на ден е достатъчна.

     - Дайте възможност на детето да участва при пазаруването. Да пресмята дължимата сума и рестото. Да планира колко и какви продукти ще са необходими за пикника или семейната екскурзия.

5. Чужд език.

     - Потърсете ютюб уроци. Има много интересни и интерактивни формати.

     - Ако знаете езика, който детето изучава, започнете да го използвате в ежедневието.

     - Намерете лесни книжки на чужд език и ги четете заедно.

     - Предложете на детето да направи собствен превод на книга на чужд език.

     - Обърнете внимание на детската литература, която е създадена именно за изучаване на чужд език – има богат избор от такава.

     - Не прекалявайте със заниманията – отново 1 страница на ден ще е повече от достатъчна.

 

Не се страхувайте, ако не ви стигат време или средства за нещо. Да не забравяме, че всяка учебна година започва с преговор.

Вашето дете ще има възможността да си припомни забравеното.

Все пак лятото е преди всичко за почивка и забавления!

 

Надя Кайра е майка, оценител и икономист. Нейните интереси са педагогика, медицина, икономика, финанси и природа.

Надія Каїра | Facebook

Още по темата:

Всички се нуждаем от пауза

Хайде да си поговорим за плановете за лятото!

Не претоварвайте детето си със занимания през лятото - съветите на един психолог