Как да посрещнем ваканцията - съветите на един учител

Как да посрещнем ваканцията - съветите на един учител

Наближава краят на учебната година. Малки и големи са готови да извикат весело: „Ваканция, ура!“

С настъпването на летните месеци обаче всеки родител започва да се чуди с какво да запълни дните на детето си.

Преди всичко ви предлагам няколко практични съвета.

          1. Научете децата си да знаят имената си, вашите имена, телефонните ви номера и адреса на дома си. Улисани в игрите, те често губят телефоните си и ако не знаят номерата ви, дори не могат да помолят някого да ви се обади.

          2. Научете децата си да не говорят с непознати или да взимат каквото и да било от непознати хора.

          3. Научете децата си да не публикуват в интернет никакви лични данни, да внимават какви снимки качват, да не уговарят или да отиват на срещи, за които вие не знаете.

          4. Разумните родители преминават на принципа на по-равностойно положение, все повече преговарят, но същевременно не позволяват на децата си да надделяват. Питайте детето си: „Къде отиваш?“, „Какво ще правиш?“, „С кого ще се прибереш?“

          5. Не се чудете дали да запишете децата си на лагер, уроци по плуване или тенис. Да, наистина има голямо разнообразие от занимания и летни лагери, които ще ви помогнат с децата, когато училищата са затворени.

Да не говорим колко щастливи ще бъдат бабите и дядовците в провинцията. Но не изпълвайте лятната им програма само с това. Оставете ги сами да открият нещата, които са им интересни.

Най-добре е още в първите дни заедно с децата си да направите списък на нещата, които те искат и могат да вършат през лятото. И ако в някакъв момент отрочето се оплаче, че му е скучно, просто извадете списъка.

           6. И най-важното, не забравяйте да контактувате с децата си. Независимо колко сте уморени или заети, питайте ги как е минал денят им, с кого са се срещали, какво хубаво се случи днес. Особено този въпрос ще накара децата ви да започнат да забелязват хубавите неща дори в най-мрачните дни.

Не само задавайте въпросите си, но и се научете да изслушвате. Научете се да мълчите и да слушате. Детето иска да бъде чуто и в такъв момент най-малко от всичко се нуждае от неуместни забележки. Когато децата споделят нещо с вас, трябва – само да попивате това, което ви разказват, без забележки и коментари.

Но пълноценното общуване е невъзможно без обратна връзка. Независимо колко елементарно ви се струва това, което детето разказва, непрекъснато давайте знак, че слушате, а не витаете в собствените си мисли. В случая добра тактика е да вмъквате кратки реплики: „Да…“, „О, така ли…“, „Много интересно…“.

Когато усетите, че детето ви разказва наистина нещо важно, което явно го е развълнувало през деня, тогава слушайте много внимателно. То вероятно очаква от вас съпричастност или действие. Попитайте: „Имаш ли нужда от помощ?“. Разбира се не е необходимо да помагате с всичко, но децата ви трябва да знаят, че сте готови да им помогнете. Родителската ви подкрепа е много важна за тях.


Лятото е сезонът, в който децата ни прекарват доста време навън. Не смятам да се спирам върху превенцията от кърлежи, комари, слънчеви изгаряния и други подобни. За това специалистите говорят много.

По-скоро ми се иска да поговорим за игрите. Не се страхувайте от така наречените „рискови игри“. Такива са например катерене по високо дърво, спускане с велосипед или скейтборд по стръмна улица или на улеите в парка, игри с огън или около дълбоки водоеми, влизане в стари, порутени сгради или строежи и други подобни. Този вид игри са плашещи за вас, защото крият риск за здравето, дори за живота на децата ви. Научете децата си как да се пазят в „рисковите игри“, но не с едно просто: „Внимавай!“, а с примери и обяснения. Не ги ограничавайте, защото чрез тях те се учат да преживяват страх, гняв, агресия, чрез тях се подготвят да осмислят силните чувства, свързани с разочарованията и трудностите в живота.

Преди години беше нормално децата да излизат сами в планината, да се катерят по дърветата, да скачат в речните вирове. Сега това изглежда немислимо.

В нашия дигитален XXI век естествен заместител на тези „рискови игри“ се явяват компютърните игри. В техните сюжети, визуални и звукови ефекти децата преживяват високи скорости и екстремни спускания, преследвания и бягства. А на вас ви се иска да не прекарват толкова време пред компютъра.

Няма проста рецепта за справяне със склонността на децата да се пристрастяват към електронните игри. Не е достатъчно да предложите на децата си да канят вкъщи приятели, за да им отклоните вниманието от компютъра. Всъщностq събрани заедно, те пак се струпват около монитора. По-скоро търсете други заместители. Провокирайте ги например с гледането на по-сериозен филм, който после да обсъждате заедно. Или пък им подскажете да направят фотосесии с нестандартни снимки, но не селфита. На треви, листа, птици, дървета, в парка до вас, на коли, интересни сгради, небе, слънце. Така хем ще запълва времето си и няма да мърмори: „Скучно ми е“, хем ще е навън, а не забил нос в компютъра вашият бъдещ наследник (както се пее в една хубава песничка за действието).

Играйте с децата си, не им отказвайте с думите: „По-късно, сега имам работа“.

Можете да играете на думи, на столици, на държави, на асоциации – тези игри не отнемат много време, но развиват мисленето и лексиката.

Изберете си един ден от седмицата (удобен за вас, в който сте най-свободни) и го обявете като „ден на даскалото“ – решаване на задачи, четене и писане по български език. Карайте ги да ви пишат съчинения. Децата обожават да измислят истории и се трудят с удоволствие. Теми колкото искате: „Колко е достатъчно малкото?“, „Добрите дракони“, „Ако се бях родил през XIII век“, „Спасяването на Земята от извънземни“ и много, много други.

А след това не пропускайте да чуете съчиненията. Не пестете похвалите, но ги дозирайте с градивна критика.

И най-вече не забравяйте да се усмихвате на децата си.

Весела, щастлива и незабравима ваканция на всички!

 

Автор: Весела Илиева, учител в 107 ОУ „Хан Крум“.

 


 

Още по темата: 

Не претоварвайте детето със занимания през лятната ваканция! - съветите на един психолог

Какво да правим с децата си през лятото - идеите на един родител

ЗА и ПРОТИВ ученето по време на ваканция