Не претоварвайте детето със занимания през лятната ваканция! - съветите на един психолог

Не претоварвайте детето със занимания през лятната ваканция! - съветите на един психолог

Преди да изберем активностите, с които да се занимава детето ни, е необходимо да се съобразим с възрастта, с възможностите и с желанията му. Родителят е този, който може да разпредели качествено свободното време на своето дете, така че то да се чувства комфортно. Така например:

          - Интровертните деца могат да бъдат включени в колективни спортове, в групови дейности и игри, да посещават курсове за актьорско майсторство и т.н.

          - По-агресивните и неспокойни деца – в дейности, развиващи самоконтрола, напр. спорт – карате и други бойни изкуства, шах, плуване; арт занимания.

          - Креативните деца – в дейности, в които да изразяват своите вътрешни чувства и мисли – рисуване, проектиране и моделиране и др.

Децата в детската градина е препоръчително да поддържат вече изградения дневен режим на сън и бодърстване и да бъдат ангажирани в дейности със спорт и изкуство.

Същото важи и за по-големите ученици, които трябва да се отърсят от напрежението през учебната година. За тях са подходящи лагерите, излетите сред природата, спортните занимания, изкуството – където, освен да релаксират, могат да създадат и социални контакти.

По-специфично обаче е положението при първокласниците. Лятната ваканция е доста дълъг период без учебни занятия и неподдържането на интереса към ученето може да се окаже проблем в началото на следващата учебна година.

Поради тази причина освен със занимания, свързани с физическа активност, те могат да бъдат ангажирани и с различни образователни игри и забавления.

Родителят трябва обаче да се стреми да „излезе“ извън рамките на традиционното учене и да предостави възможност на детето да учи чрез преживяванията си.

Според детските психолози детето най-лесно усвоява нови знания и умения именно чрез преживелищния си опит, чрез изпитваните емоции и чувства. Образователните, настолните и онлайн игри, активните карти, енциклопедиите,  главоблъсканиците и т.н. са подходящи за почти всяка възраст.

 

Съвременните деца намират начин да се избавят от скуката именно в интернет. Те са склонни да прекарват голяма част от свободното си време в мрежата – в каналите за видеосподеляне или играейки онлайн игри.

Това от своя страна може да има много и негативни последици и поради тази причина родителите трябва да регламентират ясно правата на достъп на детето до умните устройства. Като алтернативи на работата с устройства могат да се използват Лего роботиката, програмирането за деца – те дават един по-различен поглед за начина на използване на технологиите.

Съвременните родители от своя страна пък се стремят да оползотворят изцяло свободното време на детето, включвайки го предимно в образователни занимания – учене на чужд език, уроци по математика или по български език и т.н.

Все по-често по-амбициозните и заети възрастни предпочитат и целодневните летни занимални, където детето бива ангажирано с различни дейности, наподобяващи тези в учебната среда – ученето се редува с разходка и игри. Често детето обаче се оказва изключително натоварено и може да стане раздразнително и неспокойно.

При всички случаи е препоръчително родителите да не ангажират изцяло времето на своите деца – да им оставят време и да поскучаят.

Именно в моментите на скука детето може да прояви своята креативност и изобретателност.

Автор: Теодора Пампулова, детски психолог

 

Още по темата:

Как да посрещнем ваканцията - съветите на един учител

Какво да правим с децата си през лятото - идеите на един родител

Всички се нуждаем от пауза