Как да възпитате в детето си интерес към четенето

Как да възпитате в детето си интерес към четенето

 Съветите на Вадим Левин – детски писател и поет

1. Четете на детето дори когато то все още не може да говори. А когато започне само да се справя, запазете ритуала на „четене преди сън“. Наслаждавайте се на книгата заедно – четете на глас, по роли, редувайте се.

2. Възползвайте се от психологическия похват „недовършено действие“: четете на глас, спрете на най-интересното място (ах, извинявай, но трябва да спрем дотук) и оставете детето насаме с книгата… А след известно време го попитайте: е, разкажи ми какво се случи, много ми е интересно!

3. Четете пред детето си. То трябва да види, че вие обичате да го правите. Така ще се появи желанието да усети това удоволствие.

4. Примирете се с факта, че детето ви ще чете комикси или поредици. Това също е четене! Дори му предложете само да съчини истории в картинки.

5. Абонирайте го за някакво списание – за спорт, за животни – на тема, която ще му е интересна. (Или му купувайте списанията, които детето само избере.)

6. Попитайте приятелчетата на детето си какви книги четат. На определена възраст мнението на приятелите има повече тежест от съветите на родителите.

7. Пробвайте различни жанрове: хумор, криминални, фантастика, романтични истории… Може би детето ви просто все още не е открило тематиката, която предпочита.

8. Направете му собствена библиотека в стаята или отделете специално място за детските книги в общата библиотека.

9. Запишете детето в библиотека. Библиотекарите много помагат при избора на книги. (В никакъв случай не го принуждавайте да посещава библиотеката, ако не иска.)

10. Ходете в книжарницата заедно, и то когато няма много хора. Ако детето избере книга, която на вас не ви допада, постигнете компромис – ще я купим, но сам ще я четеш, а заедно ще четем книга, която се харесва и на мен.

11. Никога не насилвайте детето да дочете книга, която му е скучна.

Още по темата:

Защо да четем?

Седем начина да създадем малък читател - за деца от 3 до 5 години

7-те вида интелигентност на вашето дете - социалната интелигентност