Какво да правим с децата през лятото - седмица 1

Какво да правим с децата през лятото - седмица 1

Седмица 1


Понеделник

Направете си домашен сладолед, който да хапвате през цялата седмица. Най-простичко и здравословно е да пасирате банан, кокосово масло и мед и да го разлеете в подходящи формички. Задължително включете децата в рязането, натискането на копчето на пасатора/блендера и разсипването във формите (и извън тях). Сложете във фризера и от вторник започнете голямото лятно ядене на сладолед.

 

Вторник

Намислете си ПРОЕКТ, поставете си цел и работете върху него в рамките на седмицата – например – да нарисуваме собствена карта на България или на Европа, или пък на квартала, в който живеете. Помогнете с най-трудното, но оставяйте децата да работят максимално самостоятелно. Раздайте задачи, работете и обсъждайте постигнатия напредък. Почерпете се със сладолед, когато приключите.

 

Сряда

Научете децата си на 1 игра от вашето детство – замръзванка, дама, игра на ластик и т.н. Ние можем да ви дадем поне 100 идеи за това – вижте 100 игри за деца във ваканция. Ще ви трябват съвсем лесни материали – топка и/или тебешири, ластик. Това усилие от ваша страна ще се отплати в много посоки – първо, ще се забавлявате истински заедно, второ – ще ги научите на игра, която после ще могат да играят и с други деца.

 

Четвъртък

Направете заедно гимнастика – за предпочитане сред природата, но и у дома върши работа. Отново включете децата в подготовката – нека сложат килимчетата и възглавниците, ако ще ползвате такива. Осигурете им и малки тежести – може да са под формата на бутилки за минерална вода. Колкото по-достоверно и близо до истински тренировки е, толкова повече се забавляват. Дайте им възможност и те да покажат по 1-2-3 упражнения – може да се изненадате от информираността и подготовката им.

 

Петък

Купете бяла завеса за баня и оставете децата да рисуват върху нея. Не може да се представите колко радост може да донесе вашата 5-левова инвестиция. Децата могат да си нарисуват град, а защо не и два града, ако са две деца, а в тях сгради, улици, хора. Може да има вълшебни планини и лабиринти… Само осигурете достатъчно флумастери и оставете децата да се забавляват.

 

Събота

Отидете заедно на разходка в центъра на града или до съседен град/село. Важното е предварително да обсъдите мястото, на което отивате, и да набележите забавленията по маршрута ви. Като за децата могат да бъдат забавни неочаквани неща – фонтани, детска площадка, магазин за арт материали, книжарница. Подгответе се с раничка за всяко дете, в което да носи важни за него (и за вас) неща – мокри и сухи кърпички, вода, тефтерче и моливи. Така децата се учат да планират – пътувания, ресурси, и се чувстват големи и самостоятелни.

 

Неделя

Не правете абсолютно нищо. Не планирайте, не се уговаряйте с никого. Спете до късно, гледайте филми, всъщност всеки да прави каквото иска. Свободата е важна част от любовта.

Още по темата:

Какво превръща едно дете в щастлив човек?

Правилата вкъщи по време на ваканция

На дълъг път с деца-идеи и трикове за оцеляване