Какво да правим с децата през лятото - седмица 2

Какво да правим с децата през лятото - седмица 2

Понеделник

Отидете в нов парк, в който да покарате любимите си тротинетки/велосипеди. Останете до късно, седнете на заведение или хапнете на пейките носените от вас сандвичи.

 

Вторник

Играйте семейна игра – домино, карти и т.н. Звучи елементарно, но колко пъти месечно всъщност го правите? Децата имат нужда да им показваме, че общуването и играта без устройства е дори по-вълнуваща. Да не говорим колко нови неща научават, докато общуват с нас и се опитват да ни настигнат (и дори победят).

 

Сряда

Поканете си гости – и по-точно поканете приятели на децата ви. Не се опитвайте да направлявате как прекарват времето си, оставете ги да се развихрят, а вие се намесвайте само в 2 случая – непреодолим спор или неутолим глад.

 

Четвъртък

Денят за пицаааа! Направете си пица – лесно и вкусно, само с материали, които вие сте избрали, и с неоценимата помощ на малките готвачи около вас. Ето една елементарна рецепта:

2 чаши брашно (пробвайте лимецовото – то има ядков вкус и става хрупкаво)

150 мл вода + 2-3 лъжици зехтин

1 ч. л. бакпулвер

Вие изберете добавките и соса. Още здравословни рецепти можете да откриете в картитеАз готвя здравословно с мама“.

Задължително включете децата в процеса – забъркването на тестото, разточването, украсяването на готовите блатове.

 

Петък

Направете си портрети. Застанете едни срещу други и започнете да се рисувате. Гарантираме ви забавление и незабравими спомени – само трябва да надпишете готовите рисунки и да ги приберете на подходящо място.

 

Събота

Заедно подредете играчките и преценете кои са твърде „бебешки“ за порасналите умници. Намислете си на кого ще ги подарите и старателно ги отделяйте в кутия/кашон. Хубавото на това занимание е, че децата ви ще преоткрият някои отдавна забравени играчки и цяла вечер ще се забавляват с тях. Да не говорим за „олекотяването“ на шкафовете.

 

Неделя

Винаги може да следвате съвета ни от Седмица 1. Но ако решите все пак да разнообразите, планирайте и проведете един истински ВОДЕН ден. Отидете на басейн или на къща с двор, в който да осигурите течаща вода за пръскане. В краен случай винаги може да напълните с вода бутилки от веро или минерална вода и да ги дадете в ръцете на децата си на площадката. Могат да се пръскат, да „пишат“ по земята или да рисуват по блока – стига, разбира се, да не смущават хората около тях. Спомнете си каква веселба падаше с тези бутилки едно време и се включете.


Още по темата:


Плажни игри #1 Кораб-бряг

Идеи и хитрини за деца на дълъг път

Какво да правим с децата през лятото-седмица 1