Какво казва Радостина Христова за книгата " Различните видове интелигентност"

Какво казва Радостина Христова за книгата " Различните видове интелигентност"

Автор: Радостина Христова, Radostna mama

Амбицията на родителите с първите деца е огромна. После идва второ. Някой път трето и четвърто и вече не сме така надъхани да водим децата на 100 занимания за развиване на спортно тяло, бърз ум, хармонична личност .

Поне аз така си мисля. Затова, когато прочетох книгата на “Клевър бук”  “Различните видове интелигентност: Разкрийте талантите на вашето дете” много се зарадвах, че и у дома можем да стимулираме 8-те вида интелигентност у децата ни, както и на нас самите.

Теорията за 8 вида интелигентност е на Хауърд Гарднър, роден през 1943 г – американски когинитивен психолог и професор в Харвардския университет.

Той е изучавал болестите, причинени от мозъчни поражения и е стигнал до заключението, че съществува връзка между мястото на поражението и изгубените или намалени способности. Така с времето той определя 7 вида интелигентност, а малко по-късно добавя и 8-ми вид:

  • Музикално-ритмична

  • Телесно-кинестетична

  • Вербално-лингвистична

  • Визуално-пространствена

  • Логическо-математическа

  • Междуличностна

  • Вътреличностна

  • Натуралистична

 

 

 

Това, което ме впечатли в тази книжка с 80 страници е полезното и практично знание, което дава под формата на таблици и ориентир кога какво да правиш, за да развиеш интелигентността на детето си. Но най-много ми хареса идеята, че ако детето ни се развива отлично в една сфера, ние трябва да работим и за другите, а благодарение на първата да подпомагаме процесите, където среща трудности.

Винаги са ме дразнили вече утвърдените тестове за интелигентност, които сякаш са доста математически и логически, а ние сме толкова всестранно развити, че трябва да има и друг начин да се измери интелигентността на децата ни. От тази книга разбрах за нов тип тестове, които се прилагат в САЩ и се наричат WPPSI (Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelliganece) за деца от 2 до 6 години и WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children ) за децата от началното училище до 17 години.

Тези тестове са въведени в средата на 20-ти век от американския психолог Дейвид Уешлер. Те измерват вербалната интелигентност, в частност речника и разбирането, разсъждаването и логическия капацитет. Това вече ми звучи по-приемливо за тест за интелигентност.

 

 

Книгата за различните видове интелигентност ме накара да се замисля как ние делим децата на “отдава му се, не му се отдава”, “добър е в спорта, смята бързо”, като загърбваме редица други таланти и възможности за развитие на интелигентността им. В САЩ теорията за различните видове интелигентност е приета в света на образованието след появата на книгата “Frame of Mind” от Хауърд Гарднър през 1983 г.

После във Франция приветстват идеята, благодарение на Брюно Урст и неговата “За удоволствието да учиш” от 1997 г. Тепърва ще видим и при нас кога и как ще дойде тази идея, а после и как ще се внедри в образователните процеси.

Книжката на “Клевър бук” е тънка и лесна за употреба с практични задачи и съвсем точни указания как да се спомогне развитието на една или друга интелигентност у детето.

Според мен е полезна и за възрастни, които искат да надградят себе си, да допълнят умения и усет за околния свят. Има и таблици за разпознаване на различните видове интелигентност, както и 8 отделни страници за всеки вид интелигентност с идеи, които да предоставите на детето, за да са в хармония всички негови таланти, като тази:

 
 
 
 

Тази книга е подарък за цялото семейство, който всеки с малки деца трябва да си направи, за да се ориентира лесно как да подхрани този букет от интелигентности у детето, че и у себе си.

А ако искате да прочетете какво мисля за “Как да помогнете на детето ви да порасне с Монтесори – част 1 от поредицата “Ефективният родител”, четете ТУК.

Автор: Радостна Христова, #Радостнамама на две момчета с разлика година и 11м. Когато не отглежда деца, пише в блога си, публикува снимки в InstagramFacebook и качва клипчета в Youtube канала си. Въпреки че организира множество събития и е постоянно заета, тя не забравя да се радва и на малките неща като четенето на книги. 

Повече за книгата вижте ТУК

Тази и другите книги от поредицата можете да видите ТУК.